Lavíny.sk

Nedeľa 26.11.2023

Publikované 25 11 2023, 17:13


Stupeň nebezpečenstva

1600m
Lavínový problém
Previata doska
1600m


Pozor na vetrom previaty čerstvý sneh!

Vo Vysokých, Západných a v Ďumbierskej časti Nízkych Tatier je pre polohy nad 1600m n.m. vyhlásené mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Do múld a žľabov orientovaných na severovýchod, východ, juhovýchod až juh sa vetrom ukladá množstvo nového snehu na predchádzajúce vankúše a dosky. Vo Vysokých a Nízkych Tatrách je 20cm a v Západných 30cm nového snehu. Nebezpečenstvo predstavujú najmä strmé až extrémne strmé žľaby so sklonom nad 35°. Uvoľnenie malých, aj stredne veľkých lavín je pravdepodobné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení (napr. pohyb na pešo, pád lyžiara a pod.).

Snehová pokrývka

vz.6: Studený nesúdržný sneh a vietor

Vo Vysokých a Nízkych Tatrách počas posledných dvoch dní pribudlo okolo 20cm nového snehu, v Západných 30cm nového snehu. Celková výška snehovej pokrývky na niektorých miestach už dosahuje 1m. Sneženie prebieha za stále chladného počasia pri teplotách okolo -10°C. Nový prachový sneh padá na stvrdnutý podklad a zároveň je premiestňovaný ZS vetrom do múld a žľabov orientovaných prevažne na východ. Tu sa vytvárajú vankúše a mäkké dosky, ktoré nie sú pevne spojené s tvrdším podkladom. Počas nedele je na horách predpovedané ďalšie sneženie pri silnejúcom severozápadnom prúdení, predpokladané množstvo ďalšieho nového snehu je 10-15cm.

Tendencia

S pretrvávajúcim snežením a vetrom stúpajúce lavínové nebezpečenstvo.

Zostavil: Ivan Chlebovec


Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Previata doska


Pozor na vetrom previaty čerstvý sneh!

Vo Fatrách a v Kráľohoľskej časti Nízkych Tatrách je vyhlásené malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Do prevažne východne orientovaných múld sa ukladá nový vetrom previaty sneh na pevný starší povrch. Tvoria sa tu nestabilné vankúše a mäkké dosky. Nebezpečenstvo predstavujú strmé až extrémne strmé svahy so sklonom nad 35°. Pravdepodobné je uvoľnenie malých lavín pri veľkom dodatočnom zaťažení (napr. pohyb na pešo, pád lyžiara a pod.).

Snehová pokrývka

vz.6: Studený nesúdržný sneh a vietor

Vo Fatrách a v Kráľohoľskej časti Nízkych Tatier počas posledných dvoch dní pribudlo okolo 20cm nového snehu. Celková výška snehovej pokrývky je veľmi nerovnomerná, 20-60cm. Sneženie prebieha za stále chladného počasia pri teplotách okolo -5 až -10°C. Nový prachový sneh padá na stvrdnutý podklad a zároveň je premiestňovaný ZS vetrom do múld a žľabov orientovaných prevažne na východ. Tu sa vytvárajú vankúše a mäkké dosky. Počas nedele je na horách predpovedané ďalšie sneženie pri silnejúcom severozápadnom prúdení, predpokladané množstvo ďalšieho nového snehu v týchto pohoriach je 5-10cm.

Tendencia

S pretrvávajúcim snežením a vetrom mierne stúpajúce lavínové nebezpečenstvo.

Zostavil: Ivan Chlebovec