Lavíny.sk

Sobota 25.11.2023

Publikované 24 11 2023, 18:11


Stupeň nebezpečenstva

1800m
Lavínový problém
Previata doska
1800m


Pozor na vetrom previaty čerstvý sneh!

Vo Vysokých a Západných Tatrách je pre polohy nad 1800m n.m. vyhlásené mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. V muldách a žľaboch orientovaných na severovýchod, východ, juhovýchod až juh je uložený vetrom previaty nový sneh na predchádzajúce vankúše a dosky. Nebezpečenstvo predstavujú najmä strmé až extrémne strmé žľaby so sklonom nad 35°. Uvoľnenie malých, aj stredne veľkých lavín je pravdepodobné pri veľkom dodatočnom zaťažení (napr. pohyb na pešo, pád lyžiara a pod.). V nižších nadmorských výškach je pomerne malé množstvo nového snehu na dobre stabilizovanom staršom podklade.

Snehová pokrývka

vz.6: Studený nesúdržný sneh a vietor

Vo Vysokých a Západných Tatrách, sa od stredných polôh výška snehovej pokrývky pohybuje od 50 do 90 cm. Počas piatka pripadlo približne 10cm nového snehu. Predošlá snehová pokrývka je do nadmorskej výšky približne 2000m dobre stabilizovaná, vo väčších výškach sa vo východne orientovaných muldách a žľaboch nachádzajú staršie formy menej stabilného vetrom previateho snehu. Nový sneh je v severozápadnom prúdení ukladaný znova do prevažne východne orientovaných sklonov. Sneží za stáleho vetra a ochladzovania sa. V závetriach sa tvoria snehové vankúše a mäkké dosky, ktoré nie sú dobre previazané s pevným podkladom.

Tendencia

S predpovedaným snežením mierne stúpajúce lavínové nebezpečenstvo.

Zostavil: Ivan Chlebovec


Stupeň nebezpečenstva

hranica lesa
Lavínový problém
Previata doska
Hranica lesa


Pozor na vetrom previaty čerstvý sneh!

Vo Fatrách a v Nízkych Tatrách je vyhlásené malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Vo východne orientovaných muldách sa ukladá nový vetrom previaty sneh na pevný starší povrch. Tvoria sa tu nestabilné vankúše a mäkké dosky. Nebezpečenstvo predstavujú strmé až extrémne strmé žľaby so sklonom nad 35°. Pravdepodobné je uvoľnenie malých lavín pri veľkom dodatočnom zaťažení (napr. pohyb na pešo, pád lyžiara a pod.).

Snehová pokrývka

Výška snehovej pokrývky nad hranicou lesa sa v Malej a Veľkej Fatre pohybuje okolo 20 až 40 cm, v Nízkych Tatrách je do 80cm snehu. Počas piatka pripadlo približne 10cm nového snehu. Staršia snehová pokrývka je vplyvom predošlých oteplení a ochladení dobre previazaná. Nový sneh padá za stáleho vetra a ochladzovania sa, severozápadným vetrom je ukladaný znova do prevažne východne orientovaných svahov na pevný podklad, s ktorým sa dobre nespája.

Tendencia

S predpovedaným snežením mierne stúpajúce lavínové nebezpečenstvo.

Zostavil: Ivan Chlebovec