Lavíny.sk

Pondelok 27.11.2023

Publikované 27 11 2023, 08:27


Stupeň nebezpečenstva

1700m
Lavínový problém
Previata doska
1700m
Previata doska
1700m


Pozor na vetrom previaty nový sneh!

V Západných Tatrách je pre polohy nad 1700m n.m. vyhlásené zvýšené lavínové nebezpečenstvo, t.j. 3. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. V tomto pohorí sa v závetriach nachádza miestami viac ako 50cm nového snehu. Nebezpečné sú najmä muldy a žľaby orientované na severovýchod, východ, juhovýchod až juh so sklonom nad 30°, nebezpečné sú aj svahy pod nimi! Vetrom naviate vankúše a mäkkké dosky z nového snehu môžu byť uvoľnené už pri malom dodatočnom mechanickom zaťažení (napr. samostatný lyžiar, snowboardista). Možné je aj samovoľné uvoľnenie malých a stredných lavín, najmä tam kde už pred posledným snežením bola súvislá snehová pokrývka.

Snehová pokrývka

vz.6: Studený nesúdržný sneh a vietor

V západných Tatrách za poslednú periódu sneženia (piatok-sobota-nedeľa) pribudlo miestami až 50cm nového snehu. V chladnom severozápadnom prúdení počas týchto dní bola teplota vzduchu v rozmedzí -10 až -15 °C. Nový sneh ostáva prachový a je intenzívne premiestňovaný silným vetrom, samozrejme je tým nerovnomerne rozložený. Celková výška snehovej pokrývky nad hranicou lesa sa pohybuje od 40 do 130 cm. Na záveterných, prevažne na východ a juh orientovaných svahoch sa vetrom previaty nový sneh ukladá do vankúšov a mäkkých dosák, ktoré sú nebezpečné na strmých svahoch. Na zajtrajší deň je predpovedané ďalšie sneženie, ale s malým úhrnom zrážok.

Tendencia

Očakáva sa zotrvalá tendencia lavínového nebezpečenstva.

Zostavil: Ivan Chlebovec


Stupeň nebezpečenstva

1500m
Lavínový problém
Previata doska
1500m


Pozor na vetrom previaty nový sneh!

Vo Vysokých a v Ďumbierskej časti Nízkych Tatier je pre polohy nad 1500m n.m. vyhlásené mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Do múld a žľabov orientovaných na severovýchod, východ, juhovýchod až juh je vetrom uložené množstvo nového snehu do vankúšov a mäkkých dosák. Vo Vysokých a Nízkych Tatrách je okolo 30cm nového snehu. Nebezpečenstvo predstavujú najmä strmé až extrémne strmé žľaby so sklonom nad 35°. Uvoľnenie malých, aj stredne veľkých lavín je pravdepodobné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení (napr. pohyb na pešo, pád lyžiara a pod.).

Snehová pokrývka

Vo Vysokých a Nízkych Tatrách za poslednú periódu sneženia (piatok-sobota-nedeľa) pribudlo 15 - 30 cm nového snehu. Celková výška snehovej pokrývky na niektorých miestach dosahuje 1m. V chladnom severozápadnom prúdení počas týchto dní bola teplota vzduchu v rozmedzí -10 až -15 °C. Nový sneh ostáva prachový a je intenzívne premiestňovaný silným vetrom, samozrejme je tým nerovnomerne rozložený. Na záveterných, prevažne na východ a juh orientovaných svahoch sa vetrom previaty nový sneh ukladá do vankúšov a mäkkých dosák, ktoré sú na veľmi strmých svahoch nebezpečné. Na zajtrajší deň je predpovedané ďalšie sneženie, ale s malým úhrnom zrážok.

Tendencia

Očakáva sa zotrvalá tendencia lavínového nebezpečenstva.

Zostavil: Ivan Chlebovec


Stupeň nebezpečenstva

hranica lesa
Lavínový problém
Previata doska
Hranica lesa


Pozor na vetrom previaty nový sneh!

Vo Fatrách a v Kráľohoľskej časti Nízkych Tatier je vyhlásené malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Do prevažne východne orientovaných múld sa ukladá nový vetrom previaty sneh na starší pevný a drsný povrch. Tvoria sa tu nestabilné vankúše a mäkké dosky malej hrúbky. Nebezpečenstvo predstavujú strmé až extrémne strmé svahy so sklonom nad 35°. Pravdepodobné je uvoľnenie malých lavín pri veľkom dodatočnom zaťažení (napr. pohyb na pešo, pád lyžiara a pod.).

Snehová pokrývka

Vo Fatrách a v Kráľohoľskej časti Nízkych Tatier za poslednú periódu sneženia (piatok-sobota-nedeľa) pribudlo 10 - 30 cm nového snehu. V chladnom severozápadnom prúdení počas týchto dní bola teplota vzduchu v rozmedzí -5 až -10 °C. Nový sneh ostáva prachový a je intenzívne premiestňovaný silným vetrom, samozrejme je tým nerovnomerne rozložený. Celková výška snehovej pokrývky sa pohybuje medzi 15 až 60 cm. Na záveterných, prevažne na východ a juh orientovaných svahoch sa vetrom previaty nový sneh ukladá do vankúšov a mäkkých dosák. Tieto sú nebezpečné na tých strmých svahoch kde bola už pred touto periódou sneženia vytvorená strašia súvislá snehová pokrývka. Na zajtrajší deň je predpovedané ďalšie sneženie, avšak s malým úhrnom zrážok.

Tendencia

Očakáva sa zotrvalá tendencia lavínového nebezpečenstva.

Zostavil: Ivan Chlebovec