Lavíny.sk

Pondelok 12.02.2024

Publikované 11 02 2024, 17:30


Stupeň nebezpečenstva

1600m
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
1600m


Na severných svahoch Nízkych Tatier pozor na nestabilné vetrom nafúkané snehové dosky.

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo ja viazane na vyššie polohy Nízkych Tatier. Južným vetrom nafúkané nestabilné snehové dosky a vankúše sa nachádzajú na severne orientovaných svahoch Nízkych Tatier. Nebezpečné miesta sa nachádzajú vo vyšších nadmorských výškach tesne pod hrebeňom. Uvoľnenie lavíny je možné už pri malom dodatočným zaťažení. Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj stredne veľké spontánne lavíny.

Snehová pokrývka

Suchý vetrom previaty sneh vo forme dosiek a vankúšov sa nachádza už len v najvyšších polohách Tatier. Sneh je značne nerovnomerne rozmiestený, niektoré miesta sú vyfúkané až na tvrdý, ľadový, starý snehový podklad. Na iných je naopak vetrom previate väčšie množstvo snehu. Vetrom previaty sneh je uložený na tvrdom podklade

Tendencia

Zotrvala


Stupeň nebezpečenstva

1600m
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
1600m


Vo vyšších polohách vetrom previate dosky a vankúše.

Lavínové nebezpečenstvo je koncentrované do najvyšších polôh Tatier, kde sa vyskytujú vetrom vytvorené menej stabilné snehové dosky a vankúše. Nebezpečné miesta sa nachádzajú na záveterných svahoch, žľaboch a muldách prevažne so severnou orientáciou. Po veľkom dodatočnom zatažení môže dôjsť k uvoľneniu stredne veľkých lavín. Opatrnosť sa vyžaduje na miestach, kde sa starý sadnutý sneh strieda s vetrom previatymi nánosmi snehu uloženými vo forme dosiek a vankúšov.

Snehová pokrývka

Suchý vetrom previaty sneh vo forme dosiek a vankúšov sa nachádza už len v najvyšších polohách Tatier. Sneh je značne nerovnomerne rozmiestený, niektoré miesta sú vyfúkané až na tvrdý, ľadový starý snehový podklad. Na iných je naopak vetrom previate väčšie množstvo snehu.

Tendencia

Zotrvala


Stupeň nebezpečenstva



Vo Fatrách je malé lavínové nebezpečenstvo.

Ochladenie prinesie stabilizáciu snehovej pokrývky. Striedaním kladných a záporných teplôt sneh stvrdol prípadne sa vytvorila kôra. Vo všeobecnosti s ohľadom na lavínovú situáciu priaznivé podmienky s malým lavínovým nebezpečenstvom a nízkou priemernou výškou snehu. Len ojedinele sa môžu vyskytnúť menšie lavíny z mokrého snehu.

Snehová pokrývka

Dažďom premočený sneh sa po ochladení mierne stabilizuje. Na mnohých miestach je preberajúca sa kôra, prípadne v bližších polohách je sneh ešte premáčaný.

Tendencia

V priebehu dňa mierne stúpajúca.