Lavíny.sk

Piatok 19.01.2024

Publikované 18 01 2024, 17:00


Stupeň nebezpečenstva

hranica lesa
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
Hranica lesa


Výrazné ochladenie po predchádzajúcom oteplení. Vetrom previaty sneh vo vysokých polohách nad pásmom lesa.

Po prechode studeného frontu počas noci sa ochladilo o viac ako 10°C. Snehová pokrývka v nižších a stredných polohách zamrzla a stabilizovala sa. Vo vysokých polohách ostávajú vetrom naviate dosky a vankúše rôznej orientácie, ktoré sú naďalej menej stabilné. Na takýchto strmých svahoch je možné uvoľnenie lavíny najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení.

Snehová pokrývka

Snehová pokrývka sa vplyvom ochladenia stabilizuje, v nižších a stredných polohách zamrzne. Vo vysokých polohách pretrváva vetrom previaty sneh, ktorý sa pri zmene vetra nachádza vo všetkých orientáciách. Počas noci pripadne 5-10 cm nového snehu, následne cez deň bude fúkať silný severný vietor.

Tendencia

zotrvalá

Zostavil: Filip Kyzek


Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Vetrom previaty sneh


Po ochladení priaznivá situácia.

Vo Veľkej Fatre a Lučanskej Malej Fatre trvá len MALÉ lavínové nebezpečenstvo, 1.stupeň. Po oteplení a následnom ochladení sa snehová pokrývka stabilizovala, uvoľnenie lavíny je možné len na veľmi lokálnych miestach, kde bolo naviate väčšie množstvo snehu z posledného sneženia.

Snehová pokrývka

Snehová pokrývka po ochladení zamrzla a stabilizovala sa. Na tvrdom staršom podklade sa lokálne nachádza nový sneh do 10 cm. Všeobecne, výška snehovej pokrývky pohorí dosahuje 40 až 140 cm, pričom v nižších polohách do 900 m n.m. je len nesúvislá.

Tendencia

zotrvalá