Lavíny.sk

Štvrtok 18.01.2024

Publikované 18 01 2024, 08:38


Stupeň nebezpečenstva

hranica lesa
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
Hranica lesa
Mokrý sneh
1800m


Pozor na vetrom previaty sneh vo vysokých polohách. Vplyvom oteplenia je v polohách do 1800 m n.m. problémom mokrý sneh.

V Západných Tatrách, v západnej časti Vysokých Tatier a v Malej Fatre je vo vysokých polohách ZVÝŠENÉ lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň. Počas posledného sneženia pripadlo v danom regióne 20 - 40 cm prachového snehu. Vplyvom silného južného vetra bol sneh previevaný na záveterné svahy severných expozícií, kde sú vytvorené nestabilné snehové dosky, vankúše a preveje. Na strmých svahoch je možné uvoľnenie lavíny už pri malom dodatočnom zaťažení (jeden lyžiar). Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj menšie a stredné spontánne lavíny. Južné prúdenie prinieslo aj silné oteplenie, čo má taktiež nepriaznivý vplyv na snehovú pokrývku, predovšetkým v nízkych a stredných polohách (do 1800 m n.m.) Na veľmi strmých svahoch sa očakáva výskyt menších lavín z mokrého snehu, jednak pri mechanickom zaťažení, ale aj spontánne.

Snehová pokrývka

Snehová pokrývka je vplyvom oteplenia a dažďa v nižších a stredných polohách vlhká až mokrá. V polohách nad 2000 m n.m. bude mrznúť, tu je sneh väčšinou previaty na záveterné - severné svahy, kde sú vytvorené nestabilné snehové dosky. Nad pásmom lesa je v priemere 100 až 200 cm snehu, čo je relatívne dostatočná hrúbka na danú ročnú dobu. V polohách do 1000 m n.m. sa nachádza len 10 - 20 cm snehu z posledného sneženia, bez prítomnosti staršieho snehu.

Tendencia

počas dňa zotrvalá, s ochladením k večeru postupne klesajúca

Zostavil: Filip Kyzek


Stupeň nebezpečenstva

hranica lesa
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
Hranica lesa
Mokrý sneh
1800m


Pozor na vetrom previaty sneh vo vysokých polohách. Vplyvom oteplenia je v polohách do 1800 m n.m. problémom mokrý sneh.

Počas posledného sneženia pripadlo v regióne Veľkej Fatry, Nízkych tatier a vo východnej časti Tatier 10 až 20 prachového snehu. Vplyvom silného južného vetra bol sneh previevaný na záveterné svahy severných expozícií, kde sú vytvorené nestabilné snehové dosky, vankúše a preveje. Na strmých svahoch je možné uvoľnenie lavíny najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení. Výnimočne sa môžu vyskytnúť aj menšie až stredné spontánne lavíny. Južné prúdenie prinieslo aj silné oteplenie, čo má taktiež nepriaznivý vplyv na snehovú pokrývku, predovšetkým v nízkych a stredných polohách (do 1800 m n.m.) Na veľmi strmých svahoch je možný výskyt menších lavín z mokrého snehu.

Snehová pokrývka

Snehová pokrývka je vplyvom oteplenia a dažďa v nižších a stredných polohách vlhká až mokrá. V polohách nad 2000 m n.m. bude mrznúť, tu je sneh väčšinou previaty na záveterné - severné svahy, kde sú vytvorené nestabilné snehové dosky. Nad pásmom lesa je v priemere 80 až 180 cm snehu, čo je mierne podpriemerná výška na danú ročnú dobu. V polohách do 1000 m n.m. sa nachádza len 10 - 20 cm snehu z posledného sneženia, bez prítomnosti staršieho snehu.

Tendencia

zotrvalá