Lavíny.sk

Piatok 29.12.2023

Publikované 28 12 2023, 17:00


Stupeň nebezpečenstva



Striedanie teplôt - priaznivá lavínová situácia, Zľadovatelý terén, riziko pošmyknutia sa.

Vo všetkých pohoriach platí malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z 5 - dielnej medzinárodnej stupnice. V priebehu stredy sme zaznamenali prísun vyššieho tlaku vzduchu, ktorý bol sprevádzaný silným vetrom a ochladením. Denné oteplenie počas štvrtku a následné nočné zamrznutie pozitívne ovplyvnilo stabilitu snehovej pokrývky, no zároveň sa vo vysokých polohách vytvorila na mnohých miestach tvrdá, miestami a ž ľadová vrstva na povrchu snehovej pokrývky. V priebehu piatka očakávame opäť relatívne teplé počasie, ktoré však bude sprevádzané silným vetrom, a tak sa nepredpokladá natápanie snehovej pokrývky. Uvoľnenie lavíny je možné len na lokálnych veľmi strmých tienistých a záveterných svahoch, kde sa môže nachádzať ešte nepreviazaný sneh uložený do menších dosiek alebo vankúšov, ktoré je možné veľkým dodatočným zaťažením uvoľniť. Aktuálne nebezpečenstvo lavín tak nepredstavuje zasypanie, ale skôr strhnutie osoby malou lavínou do veľmi exponovaného terénu.

Snehová pokrývka

Striedanie plusových denných a záporných nočných teplôt spôsobilo vo všetkých horstvách Slovenska postupné sadanie snehovej pokrývky. Na povrchu snehovej pokrývky sa v nižších polohách vytvorila kôra a vo vyšších polohách ľadoví vrstva. Suchý neprerobený sneh je možné nájsť len na lokálnych miestach, predovšetkým severne exponovaných tienistých svahoch. Počas piatkového dňa sa vplyvom silného vetra neočakáva natápanie snehvej pokrývky.

Tendencia

Tendencia vývoja stupňa lavínového nebezpečenstva je vplyvom striedania denných plusových a nočných záporných teplôt zotrvalá.

Zostavil: Martin Buliak