Lavíny.sk

Štvrtok 28.12.2023

Publikované 27 12 2023, 17:00


Stupeň nebezpečenstva

hranica lesa
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
Hranica lesa
Mokrý sneh


Striedanie teplôt - zľadovatelý terén, riziko pošmyknutia sa.

Vo Vysokých, Západných, západnej časti Nízkych Tatier a Fatrách platí mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z 5 - dielnej medzinárodnej stupnice. V priebehu stredy sme zaznamenali prísun vyššieho tlaku vzduchu, ktorý bol sprevádzaný silným vetrom a ochladením. Táto situácia pozitívne ovplyvnila stabilitu snehovej pokrývky, no zároveň vytvorila vo vysokých polohách na mnohých miestach tvrdú, miestami a ž ľadovú vrstvu na povrchu snehovej pokrývky. Silný vietor a nočné zrážky spôsobili hlavný lavínový problém - vetrom previaty sneh, a to na severovýchodných, východných a juhovýchodných orientáciách svahov nad hranicou lesa. Na takýchto miestach, najmä na veľmi strmých záveterných svahoch sa nachádzajú lokálne dosky a vankúše nestabilného naviateho snehu, ktorý leží na zmrznutom podklade. V priebehu stredy očakávame opäť oteplenie, snehová pokrývka sa bude v priebehu dňa natápať. Na J slnkom nasvietených svahoch sa môžu vyskytnúť aj menšie samovoľné lavíny.

Snehová pokrývka

Ochladenie počas stredy spôsobilo vytvorenie kôry v nižších polohách a ľadovú vrstvu vo vyšších polohách. Len v najvyšších polohách možno nájsť ešte suchý neprerobený sneh, ktorý bol vplyvom silného vetra transportovaný na záveterné strany svahov a je uložený v lokálnych vankúšoch a doskách. Vplyvom oteplenia počas zajtrajšieho dňa sa na južne orientovaných svahoch bude snehová pokrývka postupne natápať.

Tendencia

Denné oteplenie a nočné zamŕzanie pôsobia priaznivo na vývoj lavínovej situácie - zotrvalá až slabo klesajúca tendencia lavínového nebezpečenstva.


Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Mokrý sneh


Striedanie teplôt - priaznivá lavínová situácia

Vo východnej časti Nízkych Tatier platí malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z 5 - dielnej medzinárodnej stupnice. V priebehu stredy sme zaznamenali prísun vyššieho tlaku vzduchu, ktorý bol sprevádzaný silným vetrom a ochladením. Táto situácia pozitívne ovplyvnila stabilitu snehovej pokrývky, no zároveň vytvorila vo vysokých polohách na mnohých miestach tvrdú, miestami a ž ľadovú vrstvu na povrchu snehovej pokrývky. Počas dňa sa očakáva opätovné oteplenie, na južne situovaných, slnkom nasvietených svahoch sa v priebehu dňa môže povrch snehovej pokrývky intenzívnejšie natápať.

Snehová pokrývka

Na rozdiel od ostatných pohorí, sa v tomto regióne počas poslednej periódy sneženia nezaznamenali tak výrazné úhrny snehových zrážok. Za poslednú periódu sneženia (piatok-nedeľa) pripadlo vo východnej časti Nízkych Tatier len 15 cm nového snehu. Vplyvom následného oteplenia snehová pokrývka výrazne strácala na svojej výške a následne vplyvom ochladenia počas noci zamrzla. V nižších polohách po úroveň hornej hranice lesa sa vytvorila kôra, vo vyšších polohách, obzvlášť na hrebeňoch sa vytvorila silná ľadová vrstva.

Tendencia

Denné oteplenie a nočné zamŕzanie pôsobia priaznivo na vývoj lavínovej situácie - zotrvalá až slabo klesajúca tendencia lavínového nebezpečenstva.

Zostavil : Martin Buliak