Lavíny.sk

Nedeľa 03.12.2023

Publikované 02 12 2023, 17:04


Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Vetrom previaty sneh


Po ochladení POZOR na suchý, vetrom previaty sneh, ktorý leží na zamrznutej vrstve snehu zo včerajšieho oteplenia.

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách trvá MIERNE lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň. Snehová pokrývka po prechode studeného frontu zamrzla a stabilizovala sa. Na jej povrchu sa však nachádza nový sneh z doznievajúceho sneženia, ktorý bol vplyvom veľmi silného SZ vetra previevaný na záveterné svahy, pod sedlá, hrebene a skalné steny. V týchto miestach je možné uvoľnenie doskových lavín, najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení. Ojedinele je možný aj výskyt menších až stredných spontánnych lavín. Vyhýbajte sa miestam s väčším množstvom previateho snehu!

Snehová pokrývka

Snehová pokrývka počas sobotného oteplenia a dažďa premokla až do výšky 1500 - 2000 m n.m. (vyššie na východe, nižšie na západe). Po prechode studeného frontu vo večerných hodinách zmrzla a stabilizovala sa. Doznievajúce sneženie po ochladení je sprevádzané silným SZ vetrom, čo spôsobuje jeho ukladanie na záveterných (najmä JV) miestach. V najvyšších polohách Tatier (nad 2000 m n.m.) snežilo aj počas soboty, nového snehu tu pripadlo 15 - 25 cm. Celková výška snehu v polohách pod 1500 m n.m. je podpriemerná.

Tendencia

V dôsledku ustávajúceho sneženia ZOTRVALÁ


Stupeň nebezpečenstva

1400m
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
1400m


Pozor na lokálne miesta s väčším množstvom previateho snehu!

MIERNE lavínové nebezpečenstvo vo Fatrách a východnej časti Nízkych Tatier sa týka predovšetkým najvyšších polôh, nad pásmom lesa. Je lokalizované na miesta kde previalo väčšie množstvo nového snehu - pod hrebene a do strmých žľabov najmä JV orientácii. Tu je možné pri väčšom dodatočnom zaťažení uvoľniť doskovú lavínu. Spontánne lavíny sa neočakávajú.

Snehová pokrývka

Snehová pokrývka je s výnimkou miest s previatym snehom pomerne stabilizovaná, po včerajšom oteplení a následnom ochladení väčšinou zamrzla. Na jej povrchu sa nachádza nerovnomerne rozložená vrstva suchého snehu z nočného sneženia. Celková výška snehu sa pohybuje od 30 do 80 cm

Tendencia

zotrvalá