Lavíny.sk

Sobota 02.12.2023

Publikované 01 12 2023, 17:00


Stupeň nebezpečenstva

1500m
Lavínový problém
Mokrý sneh
1500m
Nový sneh


Počas sneženia neustále rastúce lavínové nebezpečenstvo! Pozor na mokrý sneh v polohách do 1500 mn.m

Nový sneh predstavuje dodatočné zaťaženie starej snehovej pokrývky. Na miestach kde boli predtým snehové dosky a vankúše a sú zasnežené, je možné pri dodatočnom zaťažení uvoľniť lavínu. Na veľmi strmých svahoch vo vysokých polohách je možný aj spontánny výskyt lavín z nového snehu. Vplyvom oteplenia v stredných polohách bude snehová pokrývka vlhká až mokrá, na strmých svahoch je možný výskyt menších, až stredne veľkých lavín, výnimočne aj kĺzavých (základových lavín)

Snehová pokrývka

Počas soboty bude kulminovať oteplenie a snehové zrážky. Snehová pokrývka je preto rôznorodá. V nižších a stredných polohách je sneh vlhký až mokrý, vo vysokých polohách nad 1500 m n.m. suchý a prevažne voľný. Nového snehu (za 48 hodín) pripadlo a pripadne od 10 do 30 cm. Vietor by mal začať fúkať až v sobotu podvečer, kedy sa aj výrazne ochladí.

Tendencia

Vplyvom neustáleho sneženia STÚPAJÚCA, počas dňa pripadne 10 - 30 cm nového snehu. Pozitívne je, že pri ideálnej teplote -5 až -1°C. Zhoršenie situácie nastane po ochladení a silnom vetre v ďalších dňoch.


Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Nový sneh
Mokrý sneh


Pozor na mokrý sneh na strmých svahoch!

Lavínové nebezpečenstvo je len lokálne, najmä na strmých svahoch a na trávnatom podklade, kde je možný zosuv mokrých lavín z nového snehu.

Snehová pokrývka

Snehová pokrývka je podpriemerná, sneh je prevažne vlhký a mokrý. Ochladzovať sa začne až v sobotu popoludní a večer.

Tendencia

v priebehu dňa so snežením STÚPAJÚCA.