Lavíny.sk

Utorok 21.11.2023

Publikované 20 11 2023, 15:13


Stupeň nebezpečenstva

1700m
Lavínový problém
Previata doska
1700m
Mokrý sneh
1700m


Pozor na vetrom previaty sneh najvyšších polôh!

V najvyšších polohách (nad 1700 m n.m.) Vysokých, Západných a Nízkych Tatier pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo (2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice). Nebezpečenstvo predstavujú najmä záveterné strany hrebeňov a strmé až extrémne strmé žľaby (nad 35°) najvyšších polôh, kde silný vietor posledných dní transportoval veľké množstvo snehu. Na týchto miestach sa nachádzajú snehové vankúše a dosky, ktorých stabilita sa ťažko odhaduje. Ich uvoľnenie je možné pri veľkom dodatočnom zaťažení (napr. pohyb na pešo, pád). V nižších nadmorských výškach sa vplyvom oteplenia a dažďových zrážok môžu vyskytnúť malé spontánne lavíny z mokrého snehu. Lavínové nebezpečenstvo stúpa s nadmorskou výškou, a tak sa v miestach nad 1700 m n.m. môžu vyskytnúť aj stredne veľké lavíny.

Snehová pokrývka

Najviac snehu sa nachádza vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách, kde od stredných polôh priemerná výška snehovej pokrývky dosahuje od 40 do 80 cm. Snehová pokrývka je vplyvom vetra veľmi nerovnomerne rozložená, na náveterných stranách je sfúkamá až na podklad, na záveterných stranách sa nachádzajú snahové vankúše a dosky nepreviazaného snehu.

Tendencia

V priebehu utorka zotrvalá, v stredu sa očakáva ochladenie a zamrznutie a stabilizácia podmienok.


Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Mokrý sneh


Vo Fatrách platí malé lavínové nebezpečenstvo, t.j prvý stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Postupné oteplenie a očakávane dažďové zrážky spôsobia premočenie snehovej pokrývky v celom profile. Ojedinele sa môžu vyskytnúť menšie lavíny z mokrého snehu aj malé základové lavíny.

Snehová pokrývka

Výška snehovej pokrývky vo Fatrách dosahuje od 10 do 30 cm snehu. Hrebene sú sfúkané do tvrdého podkladu. V nižších polohách pod 1300 m n.m. sa súvislá snehová pokrývka ešte nenachádza. Vplyvom zajtrajšieho oteplenia sa snehová pokrývka premočí v celom profile a bude sa prebárať až na podklad.

Tendencia

V priebehu utorka zotrvalá, v stredu sa očakáva ochladenie a zamrznutie a stabilizácia podmienok.

Zostavil : Martin Buliak