Lavíny.sk

Pondelok 20.11.2023

Publikované 19 11 2023, 17:00


Stupeň nebezpečenstva

1600m
Lavínový problém
Previata doska
1600m
Previata doska
1600m
Mokrý sneh
1600m


Pozor na vetrom previaty sneh uložený vo forme snehových vankúšov a dosiek!

Vo Vysokých, Západných a Nízkych tatrách pretrváva od 1600 m.n. m 2.stupeň lavínového nebezpečenstva. Silný prevažne severozápadný vietor od včera transportoval veľké množstvá snehu. Zvlášť nebezpečné sú záveterné strany hrebeňov, strmé žľaby (nad35°) a miesta pod skalami. Najmä na týchto miestach sa nachádzajú snehové vankúše a dosky, ktorých stabilita sa ťažko odhaduje. Ich uvoľnenie je možné pri veľkom dodatočnom zaťažení ( napr. pohyb na pešo). Druhý lavínový problém je mokrý sneh zajtrajšie oteplenie zo sebou prinesie zrážky vo forme dažďa najmä od 1600 m n.m. nižšie. Snehová pokrývka sa tým pádom premočí v celom profile a ojedinele sa môžu vyskytnúť aj malé základové lavíny. Lavínové nebezpečenstvo stúpa s nadmorskou výškou v miestach 1600 m n.m. sa môžu vyskytnúť aj stredne veľké lavíny.

Snehová pokrývka

vz.4: ochladenie po teple / oteplenie po zime ???

Najviac snehu sa nachádza vo Vysokých, Západných a Nízkych tatrách jeho výška sa tu pohybuje od 40 do 80 cm. Snehová pokrývka je vplyvom vetra veľmi nerovnomerne rozložená a sfúkaná najmä na záveterné strany hrebeňov. Jednotlivé vrstvy medzi sebou ešte nie su dobre previazané a pri pohybe na pešo sa prebára až na tvrdý podklad. Zajtrajší dážď v nižších polohách premočí sneh až na podklad najmä na miestach kde je jeho výška menšia.

Tendencia

V priebehu dňa dôjde vplyvom oteplenia k miernej stabilizácií snehovej pokrývky.


Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Mokrý sneh


Ojedinele sa môžu vyskytnúť malé základové lavíny..

Vo Fatrách sa vplyvom zajtrajšieho oteplenie, ktoré so sebou prinesie aj dážď vytvoril lavínový problém mokrý sneh. Snehová pokrývka sa tým pádom premočí v celom profile a ojedinele sa môžu vyskytnúť aj malé základové lavíny. Najmä v miestach s nižšou snehovou pokrývkou.

Snehová pokrývka

vz.3: dážď

Vo Fatrách sa celkovo nachádza od 10 do 30 cm snehu. Hrebene sú sfúkané do tvrdého podkladu. V nižších polohách pod 1300 m n.m. sa súvislá snehová pokrývka ešte nenachádza. Vplyvom zajtrajšieho oteplenia sa snehová pokrývka premočí v celom profile a bude sa prebárať až na tvrdý podklad. Na záveterných stranách sa ojedinele môžu nachádzať ešte vetrom ubité dosky.

Tendencia

V priebehu dňa sa lavínová situácia vplyvom oteplenia mierne stabilizuje.