Lavíny.sk

Streda 03.04.2024

Publikované 02 04 2024, 17:00


Stupeň nebezpečenstva

1500m
Lavínový problém
Nový sneh
1500m
Kĺzavý sneh
2200m
Mokrý sneh
2000m


Pozor na nový sneh a mokré lavíny z nového snehu!

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách je vyhlásené mierne lavínové nebezpečenstvo (2. stupeň ). Po mimoriadne teplom období nastalo ochladenie spojené s výdatnými zrážkami. Nad 1200 m snežilo. Nad 1500 m n. m. napadlo do 25 cm nového snehu. Nebezpečné je hlavne rozhranie nového a starého snehu. Nebezpečenstvo hrozí najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení. Postupne sa bude otepľovať preto sa môžu objaviť aj samovoľné mokré lavíny z nového snehu pod 2000 m n. m. Na svahoch s trávnatým podkladom, vo všetkých orientáciách hrozia ešte aj kĺzavé lavíny, ktoré môžu dosiahnuť veľké rozmery.

Snehová pokrývka

Nový sneh vplyvom oteplenia zvlhne a bude sa rýchlo topiť. Pod ním sa nachádza starý firnový sneh, na povrchu ktorého sa nachádza vrstva saharského prachu. V polohách pod 1300 m n. m. sa snehová pokrývka nachádza iba ojedinele.

Tendencia

S oteplením mierne stúpajúca.

Zostavil: Pavel Krajčí


Stupeň nebezpečenstva

1300m
Lavínový problém
Nový sneh
1300m
Mokrý sneh
1300m


Pozor na nový sneh a mokré lavíny z nového snehu.

V Malej a Veľkej Fatre je vyhlásené mierne lavínové nebezpečenstvo (2. stupeň) nad hranicou 1300 m n. m. kde miestami pribudlo do 35 cm nového snehu. Nový sneh napadol zväčša na trávnatý podklad, no miestami aj na starý tvrdý sneh. Sneženie bolo spojené s vetrom, preto sa v teréne mohli vytvárať snehové dosky a vankúše. Postupne sa bude otepľovať, preto sa môžu objaviť samovoľné splazy a lavíny.

Snehová pokrývka

V Fatrách pribudlo miestami do 35 cm nového snehu. Ten vplyvom oteplenia zvlhne a bude sa rýchlo topiť. Pod ním sa miestami nachádzajú snehové polia zo starého firnového snehu, na povrchu ktorého sa nachádza vrstva saharského prachu. V polohách pod 1300 m n. m. sa snehová pokrývka nachádza iba ojedinele.

Tendencia

S oteplením mierne stúpajúca.

Zostavil: Pavel Krajčí