Lavíny.sk

Utorok 02.04.2024

Publikované 01 04 2024, 17:00


Stupeň nebezpečenstva

1500m
Lavínový problém
Nový sneh
1500m
Kĺzavý sneh
2200m


Pozor na nový sneh!

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách je vyhlásené mierne lavínové nebezpečenstvo (2. stupeň ). Po mimoriadne teplom období nasleduje prudké ochladenie spojené s výdatnými zrážkami. Nad 1200 m pôjde o sneženie. Napadnúť môže do 20 cm nového snehu. Nebezpečné bude hlavne rozhranie nového a starého snehu. Nebezpečenstvo hrozí najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení. Na svahoch s trávnatým podkladom, vo všetkých orientáciách hrozia ešte aj kĺzavé lavíny, ktoré môžu dosiahnuť veľké rozmery.

Snehová pokrývka

Snehová pokrývka bola v minulých dňoch v celom profile premočená. Situácia sa ale výrazne zmení. Výrazné ochladenie spôsobí, stuhnutie zmrznutie povrchu snehu. V hlbších vrstvách ostane mokrý. S ochladením príde aj sneženie. Pribudne do 20 cm snehu v polohách nad 1200 m n. m. Hranica súvislej snehovej pokrývky teda klesne na spomínaných 1200 m n. m.

Tendencia

S novým snehom stúpajúca.

Zostavil: Pavel Krajčí


Stupeň nebezpečenstva

1300m
Lavínový problém
Nový sneh
1300m


Pozor na nový sneh.

V Malej Fatre sa nachádzajú už iba snehové polia v najvyšších častiach pohoria, preto je tu vyhlásený iba 1. stupeň lavínového nebezpečenstva (malé). Sneh je premenený a stabilizovaný, s ochladením ešte stuhne. Pribudnúť by malo iba do 10 cm nového snehu.

Snehová pokrývka

Vo väčšine pohorie je už iba nesúvislá snehová pokrývka, s výnimkou najvyšších častí. Starý sneh je premenený a stabilizovaný. Pribudne do 10 cm nového snehu.

Tendencia

So snežením mierne stúpajúca.

Zostavil: Pavel Krajčí