Lavíny.sk

Nedeľa 31.03.2024

Publikované 30 03 2024, 17:05


Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Mokrý sneh
Kĺzavý sneh
2200m


Pozor na mokrý sneh!

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách je vyhlásené mierne lavínové nebezpečenstvo (t.j. 2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice). Na naslnených veľmi strmých svahoch možno očakávať samovoľné, alebo mechanicky uvoľnené lavíny z mokrého snehu. Nebezpečenstvo hrozí najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení. Na svahoch s trávnatým podkladom, vo všetkých orientáciách hrozia základové lavíny, ktoré môžu dosiahnuť aj veľké rozmery. Pozor, tečúce lavíny majú veľký deštrukčný potenciál, aj vtedy keď sú pomalé!

Snehová pokrývka

Snehová pokrývka je vo výškach do 2 200 m n.m. v celom profile premočená. Silný južný vietor prinášajúci veľmi teplý vzduch nedovoľuje teplote vzduchu ani v najvyšších polohách Vysokých Tatier klesnúť pod 0°C ani počas noci. Pozor, sneh je mokrý a ťažký v hrubej vrstve, aj splaz spod vlastných lyží alebo snowboardu vás môže stiahnuť.

Tendencia

Zotrvalá.

Zostavil: Ivan Chlebovec


Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Mokrý sneh
Kĺzavý sneh


Pozor na mokrý sneh!

Pre Malú Fatru je vyhlásené malé lavínové nebezpečenstvo (t.j. 1. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice). Na naslnených veľmi strmých svahoch možno očakávať malé samovoľné, alebo mechanicky uvoľnené lavíny z mokrého snehu. Nebezpečenstvo pre lyžiarov alebo turistov hrozí najmä v spojení s terénnymi pascami. V miestach, kde je nakumulovaná hrubá vrstva snehu, hrozia základové lavíny stredných rozmerov. Pozor, tečúce lavíny majú veľký deštrukčný potenciál, aj keď sú pomalé!

Snehová pokrývka

Zostávajúca snehová pokrývka je už v celom profile premočená. Silný južný vietor prinášajúci veľmi teplý vzduch nedovoľuje teplote vzduchu klesnúť pod 0°C ani počas noci. Celistvosť snehovej pokrývky v Malej Fatre je už značne narušená aj na hlavnom hrebeni.

Tendencia

Zotrvalá.

Zostavil: Ivan Chlebovec