Lavíny.sk

Utorok 12.03.2024

Publikované 11 03 2024, 17:00


Stupeň nebezpečenstva

1800m
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
1800m
Mokrý sneh
1700m
Kĺzavý sneh
1700m


Pozor na nový vetrom previaty sneh v najvyšších polohách a mokrý sneh v stredných polohách!

Počasie počas utorka bude naďaľej ovplyvňovať frontálne rozhranie a tlaková níž postupujúca od juhovýchodu. Tá prinesie zrážky, ktoré budú mať dažďový charakter až do hranice 1700 m n.m. Vo Vysokých, Západných a západnej časti Nízkych Tatier pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo, teda druhý stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. V najvyšších polohách je hlavný lavínový problém vetrom previaty sneh a to predovšetkým na S, SZ, SV a Z orientáciách. V žľaboch najvyšších polôh s veľkým sklonom, situovaných na záveterných stranách hrebeňov je tak možné nájsť vetrom naviate dosky a vankúše nestabilného snehu, ktoré je možné uvoľniť predovšetkým veľkým dodatočným zaťažením. V stredných polohách dážď znižuje stabilitu intenzívnym premáčaním snehovej pokrývky, preto je druhým lavínovým problémom mokrý sneh. Objaviť sa môžu lavíny z mokrého snehu, prípadne základové lavíny z mokrého snehu, a to najmä na svahoch s viditeľnými nátržami.

Snehová pokrývka

Teplé februárové počasie spôsobilo, že snehová pokrývka v nižších polohách absentuje. Nad ňou sa v stredných polohách nachádza firnová snehová pokrývka, ktorá je však dažďom a kladnými teplotami intenzívne premáčaná. Na viacerých miestach sa vytvorili nátrže, ktoré na mnohých miestach vyvolali základové lavíny. Táto situácia bude pretrvávať aj nabližšie dni. Suchý sneh sa nachádza iba v najvyšších polohách horstiev a bol vetrom premiestňovaný na záveterné strany pohorí do dosiek a vankúšov. Takéto útvary ležia na vrstve starého firnu, s ktorou nie sú dostatočne zviazané.

Tendencia


Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Mokrý sneh
Kĺzavý sneh


Pozor na mokrý sneh na všetkých orientáciách.

Vo Fatrách a východnej časti Nízkych Tatier pretrváva malé lavínové nebezpečenstvo. Počasie počas utorka bude naďaľej ovplyvňovať frontálne rozhranie a tlaková níž postupujúca od juhovýchodu. Tá prinesie zrážky, ktoré budú mať dažďový charakter až do hranice 1700 m n.m. Dážď a teplé počasie bude naďalej znižovať stabilitu intenzívnym premáčaním snehovej pokrývky, preto sú hlavnými lavínovými problémami mokrý sneh a kĺzavý sneh. Objaviť sa môžu lavíny z mokrého snehu, prípadne základové lavíny z mokrého snehu, a to najmä na svahoch s viditeľnými nátržami. Nebezpečné budú veľmi strmé žľaby s väčšou výškou snehovej pokrývky, prípadne významné lavínové dráhy.

Snehová pokrývka

Teplé februárové počasie spôsobilo, že snehová pokrývka v nižších polohách absentuje. Nad ňou sa v stredných polohách v žľaboch a najvyšších polohách nachádza firnová snehová pokrývka, ktorá je však dažďom a kladnými teplotami intenzívne premáčaná. Na viacerých miestach sa vytvorili nátrže, ktoré na mnohých miestach vyvolali základové lavíny. Táto situácia bude pretrvávať aj nabližšie dni.

Tendencia

Vplyvom stále teplého počasia zotrvalá.

Zostavil : Martin Buliak