Lavíny.sk

Streda 13.03.2024

Publikované 12 03 2024, 17:00


Stupeň nebezpečenstva

1700m
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
1700m
Mokrý sneh
1500m


Pozor na nový vetrom previaty sneh v najvyšších polohách a mokrý sneh v stredných polohách!

Počasie počas utorka bude ovplyvňovať okraj tlakovej níže. Tá prinesie od severozápadu ochladenie a zrážky, ktoré budú mať snehový charakter od výšky 1200 m n.m. Vo Vysokých, Západných Tatrách pretrváva druhý stupeň lavínového nebezpečenstva - mierne. Hlavný lavínový problém bude v najvyšších polohách vetrom previaty sneh. Vplyvom zmeny prúdenia na severozápadné sa zmení aj expozícia najnebezpečnejších miest na J, JV a V. V žľaboch najvyšších polôh s veľkým sklonom, situovaných na záveterných stranách hrebeňov tak bude možné nájsť vetrom naviate dosky a vankúše nestabilného snehu, ktoré bude možné uvoľniť predovšetkým veľkým dodatočným zaťažením. V stredných polohách dážď znižuje stabilitu intenzívnym premáčaním snehovej pokrývky, preto je druhým lavínovým problémom (pod 1500 m n.m.) mokrý sneh. Objaviť sa môžu lavíny z mokrého snehu, prípadne základové lavíny z mokrého snehu, a to najmä na svahoch s viditeľnými nátržami.

Snehová pokrývka

Teplé februárové počasie spôsobilo, že snehová pokrývka v nižších polohách absentuje. Nad ňou sa v stredných polohách nachádza firnová snehová pokrývka, ktorá je však dažďom a kladnými teplotami intenzívne premáčaná. Na viacerých miestach sa vytvorili nátrže, ktoré na mnohých miestach vyvolali základové lavíny. Táto situácia bude pretrvávať aj nabližšie dni. Suchý sneh sa nachádza iba v najvyšších polohách horstiev a bol vetrom premiestňovaný na záveterné strany pohorí do dosiek a vankúšov. Takéto útvary ležia na vrstve starého firnu, s ktorou nie sú dostatočne zviazané.

Tendencia


Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Mokrý sneh


Od stredných polôh nižšie pozor na mokrý sneh na všetkých orientáciách.

Vo Fatrách a Nízkych Tatrách platí malé lavínové nebezpečenstvo - 1. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Vplyvom mierneho ochladenia tu snehová pokrývka v najvyšších polohách stuhne a zmrzne, čo pozitívne ovplyvní jej stabilitu. Počasie počas utorka bude ovplyvňovať tlaková níž postupujúca od severozápadu. Tá prinesie len slabé zrážky, ktoré budú mať od výšky 1200 m n.m. snehový charakter. Od stredných polôh nižšie bude zmiešaný dážď so snehom a teplé počasie naďalej znižovať stabilitu premáčaním snehovej pokrývky, preto je hlavný lavínový problém mokrý sneh. Objaviť sa tu môžu lavíny z mokrého snehu, prípadne základové lavíny z mokrého snehu, a to najmä na svahoch s viditeľnými nátržami. Nebezpečné budú veľmi strmé žľaby s väčšou výškou snehovej pokrývky, prípadne významné lavínové dráhy.

Snehová pokrývka

Teplé februárové počasie spôsobilo, že snehová pokrývka v nižších polohách absentuje. Nad ňou sa v stredných polohách v žľaboch a najvyšších polohách nachádza firnová snehová pokrývka, ktorá bola dažďom a kladnými teplotami intenzívne premáčaná. Na viacerých miestach sa vytvorili nátrže, ktoré na mnohých miestach vyvolali základové lavíny. Táto situácia bude pretrvávať aj najbližšie dni, avšak vo vyšších polohách sa očakáva stuhnutie snehovej pokrývky vplyvom ochladenia.

Tendencia

S predpokladaným vývojom počasia zotrvalá.

Zostavil : Martin Buliak