Lavíny.sk

Streda 14.02.2024

Publikované 13 02 2024, 17:42


Stupeň nebezpečenstva

1700m
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
1700m


Previate snehové dosky v najvyšších polohách

Vo Vysokých, Nízkych a Západných Tatrách platí mierne lavínové nebezpečenstvo v polohách nad 1700 m n. m. Vietor severných smerov vytvoril snehové dosky a vankúše na južných záveterných svahoch. Uvoľnenie lavíny je tu možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení. V nižších polohách v predchádzajúcich dňoch prevažne pršalo, preto po následnom ochladení sneh stvrdol a stabilizoval sa. Vyskytnúť sa môžu malé samovoľné lavíny, hlavne po oteplení v poobedných hodinách na južných svahoch vplyvom slnečného žiarenia.

Snehová pokrývka

Vo vysokých polohách sa na tvrdom podklade nachádzajú miestami snehové dosky a vankúše. Pod nimi je zväčša tvrdá dažďová kôra. Súvislá snehová pokrývka sa vyskytuje od cca 1200 m n. m.

Tendencia

Bez zmeny.


Stupeň nebezpečenstva



Stabilná lavínová situácia po ochladení.

V Malej a Veľkej Fatre prinieslo ochladenie stabilizáciu snehovej pokrývky. Striedaním kladných a záporných teplôt sneh stvrdol prípadne sa vytvorila kôra.

Snehová pokrývka

Snehová pokrývka bola v celom profile premočená dažďovými zrážkami ešte z nedele. Po ochladení sneh opäť stvrdol a stabilizoval sa. Zrána môže byť jeho povrch tvrdý až ľadový, no v poludňajších ohodinách očakávame že vplyvom slnka zmäkne hlavne na južných slnečných svahoch. Súvislá snehová pokrývka sa vyskytuje od cca 1200 m n. m.

Tendencia

Bez zmeny.

Zostavil: Pavel Krajčí