Lavíny.sk

Štvrtok 08.02.2024

Publikované 08 02 2024, 08:00


Stupeň nebezpečenstva

1800m
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
1800m
Mokrý sneh
1800m


Mierne lavínové nebezpečenstvo je koncentrované v najvyšších polohách Tatier. Nebezpečné miesta predstavujú záveterné (JV,V a JZ) vysokohorské žlaby a terénne depresie, kde silný vietor prefúkava posledné zvyšky voľného snehu z predchádzajúceho sneženia. Na takýchto miestach je možné uvoľniť menej stabilné snehové dosky a vankúše menších rozmerov a to najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení. V nižších a stredných polohách sa môžu vyskytnúť samovoľné menšie lavíny a splazy z mokrého snehu.

Snehová pokrývka

Vo všeobecnosti je snehová pokrývka dobre stabilizovaná, jej povrch je zrána prevažne tvrdý až ľadový. V priebehu dňa, bude sneh v stredných a nižších polohách vplyvom oteplenia kašovatieť a strácať súdržnosť. Suchý a voľný sneh sa nachádza už len v najvyšších partiách Tatier a je vplyvom vetra nerovnomerne rozmiestený. Prevažná časť je vyfúkaná až na tvrdý až ľadový podklad.

Tendencia

Prevažne zotrvala, len v priebehu dňa mierne stúpajúca


Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Mokrý sneh


Vplyvom oteplenia sa vo Fatrách a východnej časti Nízkych Tatier, primárne môžu vyskytnúť malé samovoľné lavíny a splazy z mokrého snehu. Očakáva sa, že lavínová aktivita bude koncertovaná v popoludňajších hodinách, kedy bude vrcholiť prílev vlhkého a teplého vzduchu

Snehová pokrývka

Snehová pokrývka je dobre sadnutá a stabilná, na mnohých miestach zrána zmrznutá a tvrdá. V priebehu dňa bude sneh strácať stabilitu a bude premočený postupne v celom profile.

Tendencia

Prevažne zotrvala v priebehu dňa mierne stúpajúca

Zostavil : Marek Biskupič