Lavíny.sk

Sobota 27.01.2024

Publikované 26 01 2024, 17:00


Stupeň nebezpečenstva

hranica lesa
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
Hranica lesa
Nový sneh


Silný vietor s výraznými zrážkami spôsobí nestabilné dosky vetrom ubitého snehu, ktoré sú uložené na tvrdom podklade.

V Západných, Vysokých a západnej časti Nízkych Tatier platí nad hranicou lesa zvýšené lavínové nebezpečenstvo t.j 3. stupeň. Hlavným lavínovým problémom ostáva vetrom previaty sneh. Silný severozápadný vietor ,ktorý v sobotu bude dosahovať rýchlosť 45 - 50 m/s (160 - 180 km/h). Bude vytvárať tvrdé vetrom ubité dosky v ktorých sa budú dobre šíriť napätia. V snehovom profile sa taktiež nachádza kritická vrstva krupiek zo štvrtkového sneženia. Nebezpečné sú najmä záveterné strany hrebeňov, miesta pod sklanými stenami a úzke žľaby. Mimoriadne nebezpečné sú expozície J,JV, JZ a V orientácie. Uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zatažení obzvlášť na strmých svahoch. V niektorých prípadoch hrozia stredné lavíny, výnimočne aj veľké spontánne lavíny. Pohyb v horskom teréne sa neskúseným turistom/ skialpinistom neodporúča.

Snehová pokrývka

Za posledných 24 hodín najviac snehu pripadlo v Západných a Vysokých Tatrách do 30cm. Počas soboty sa očakáva prírastok nového snehu do 30cm. Ten ale bude vplyvom silného vetra rozložený veľmi nerovnomerne. Hrebene hôr budú sfúkané do tvrdého podkladu. Na záveterných svahoch a na miestach kde je rýchlosť vetra nižšia bude nový sneh ukladaný do vankúšov a dosiek rôznej tvrdosti. V pásme lesa sa bude nachádzať prevažne voľný prachový sneh. Napriek sneženiu v posledných dňoch je výška snehovej pokrývky je v polohách do 1200 m n.m. výrazne podpriemerná.

Tendencia

Vplyvom silného vetra a očakávaných zrážok výrazne stúpajúca.

Zostavil : Pavel Beťko


Stupeň nebezpečenstva

1000m
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
1000m


Pozor na vetrom naviate dosky uložené na tvrdom podklade.

Vo východnej časti Nízkych Tatier a Fatrách platí nad 1000 m n.m. mierne lavínové nebezpečenstvo. Hlavným lavínovým problémom je vetrom previaty sneh. Veľmi silný severozápadný vietor vytvoril najmä na záveterných stranách pod sklanými stenami a v úzkych žľaboch vetrom ubité dosky, ktoré sú uložené na tvrdom podklade. Ich uvoľnenie je možné na strmých svahoch pri veľkom dodatočnom zatažení. Hrozia najmä malé až stredné doskové lavíny. Pod 1000 m n.m. sa súvislá snehová pokrývka v podstate nenachádza preto je vyhlásené malé lavínové nebezpečenstvo. Pohyb v horskom teréne sa neskúseným turistom/ skialpinistom neodporúča.

Snehová pokrývka je vplyvom silného severozápadného vetra veľmi nerovnomerne rozložená. Hrebene hôr a náveterné strany sú sfúkané do tvrdého miestami až trávnatého podkladu. Veľká časť nového snehu je sfúkaná do pásma lesa. Tam kde bola činnosť vetra menšia sa nachádza od 5 do 15 cm nového snehu, ktorý je tvorený prevažne krúpkami. Tie by mohli v nasledujúcich dňoch tvoriť nebezpečnú vrstvu v snehovom profile. V polohách okolo 900 m n.m. padal prevažne mokrý sneh s dažďom.

Snehová pokrývka

Tendencia

Vplyvom silného vetra a očakávaných zrážok výrazne stúpajúca.

Zostavil : Pavel Beťko