Lavíny.sk

Piatok 26.01.2024

Publikované 25 01 2024, 17:00


Stupeň nebezpečenstva

hranica lesa
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
Hranica lesa
Nový sneh


Silný vietor s výraznými zrážkami spôsobí nestabilné dosky vetrom ubitého snehu, ktoré sú uložené na tvrdom podklade.

V Západných, Vysokých a západnej časti Nízkych Tatier platí nad hranicou lesa zvýšené lavínové nebezpečenstvo t.j 3. stupeň. Hlavným lavínovým problémom ostáva vetrom previaty sneh. Silný severozápadný vietor ,ktorý vo štvrtok dosahoval v nárazoch 160 km/h. Vytvoril najmä na záveterných stranách pod skalnými stenami a v úzkych žľaboch vetrom ubité dosky, ktoré sú uložené na tvrdej snehovej pokrývke. Tieto vrstvy medzi sebou nie sú vôbec dobre previazané. Mimoriadne nebezpečné budú hlavne záveterné JV, V, SV a JZ orientácie. Uvoľnenie lavíny bude preto možné už pri malom dodatočnom zaťažení, počas dňa sa navyše môžu vyskytnúť samovoľné lavíny stredných rozmerov. Druhým lavínovým problémom je nový sneh ten je tvorený prevažne sypkými krúpkami, ktoré sa nachádzajú an tvrdom podklade. Nebezpečné sú všetky expozície.

Snehová pokrývka

Za posledných 24 hodín najviac snehu pripadlo v Západných Tatrách do 30cm. Ten je vplyvom vetra veľmi nerovnomerne rozložený a sfúkaný na prevažne záveterné strany hrebeňov pod sklané steny, alebo do pásma lesa. Hrebene hôr a náveterné strany sú sfúkané do tvrdého miestami až skalnatého podkladu. Vo vyšších polohách je vplyvom nižších teplôt sneh suchší a je tvorený prevažne krúpkami, ktoré budú tvoriť nebezpečnú vrstvu v nasledujúcich dňoch. S klesajúcou nadmorskou výškou je nový sneh vlhší premočený a prebára sa až na tvrdý podklad. Napriek dnešnému sneženiu je výška snehovej pokrývky je v polohách do 1200 m n.m. výrazne podpriemerná.

Tendencia

Vplyvom silného vetra a očakávaných zrážok výrazne stúpajúca.

Zostavil : Pavel Beťko


Stupeň nebezpečenstva

1000m
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
1000m


Pozor na vetrom naviate dosky uložené na tvrdom podklade.

Vo východnej časti Nízkych Tatier a Fatrách platí nad 1000 m n.m. mierne lavínové nebezpečenstvo. Hlavným lavínovým problémom je vetrom previaty sneh. Veľmi silný severozápadný vietor vytvoril najmä na záveterných stranách pod sklanými stenami a v úzkych žľaboch vetrom ubité dosky, ktoré sú uložené na tvrdom podklade. Ich uvoľnenie je možné na strmých svahoch pri veľkom dodatočnom zatažení. Hrozia najmä malé až stredné doskové lavíny. Pod 1000 m n.m. sa súvislá snehová pokrývka v podstate nenachádza preto je vyhlásené malé lavínové nebezpečenstvo.

Snehová pokrývka je vplyvom silného severozápadného vetra veľmi nerovnomerne rozložená. Hrebene hôr a náveterné strany sú sfúkané do tvrdého miestami až trávnatého podkladu. Veľká časť nového snehu je sfúkaná do pásma lesa. Tam kde bola činnosť vetra menšia sa nachádza od 5 do 15 cm nového snehu, ktorý je tvorený prevažne krúpkami. Tie by mohli v nasledujúcich dňoch tvoriť nebezpečnú vrstvu v snehovom profile. V polohách okolo 900 m n.m. padal prevažne mokrý sneh s dažďom.

Snehová pokrývka

Tendencia

Vplyvom silného vetra a očakávaných zrážok výrazne stúpajúca.

Zostavil : Pavel Beťko