Lavíny.sk

Štvrtok 25.01.2024

Publikované 24 01 2024, 17:05


Stupeň nebezpečenstva

hranica lesa
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
Hranica lesa
Nový sneh


Silný vietor s výraznými zrážkami spôsobí nestabilné dosky vetrom ubitého snehu. Možné ďiaľové šírenie odtrhu na veľkú vzdialenosť.

V priebehu noci zasiahne všetky horstvá Slovenska silné severozápadné prúdenie, ktoré prinesie vlhký morský vzduch. Vietor dosiahne v najvyšších polohách silu až 40 m/s (144 km/h !). Hranica sneženia sa zníži na 700 m n.m. Nové zrážky budú sfukované do pásma lesa, avšak na záveterných svahoch, a to aj na miernejšom sklone, bude vietor intenzívne ukladať sneh do snehových vankúšov a dosiek, ktoré budú ležať na starej tvrdej snehovej pokrývke. Vo všetkých horstvách tak platí nad hranicou lesa zvýšené lavínové nebezpečenstvo t.j 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Hlavnými lavínovými problémami sú nový sneh (na všetkých expozíciách prevažne stredných polôh) a vetrom previaty sneh (nad hranicou lesa). Mimoriadne nebezpečné budú hlavne záveterné JV, V, SV a JZ orientácie. Uvoľnenie lavíny bude možné už pri malom dodatočnom zaťažení (a to aj diaľkovo), počas dňa sa navyše môžu vyskytnúť samovoľné lavíny stredných rozmerov.

Snehová pokrývka

Počas dňa sa očakávajú od 700 m n.m. snehové zrážky. Tie budú silným vetrom sfukované do pásma lesa. Nad pásmom lesa ich však bude vietor postupne ukladať do snehových dosiek a vankúšov, ktoré budú ležať na starej stvrdnutej snehovej porkývke. Väzba medzi týmito vrstvami bude slabá a napätie vplyvom ubitia vetrom vysoké. Krehkosť takýchto dosiek a možné ďialkové šírenie odtrhu aj na veľkú vzdialenosť tak spôsobí nad pásmom lesa mimoriadne zradnú situáciu.

Tendencia

Vplyvom silného vetra a očakávaných zrážok výrazne stúpajúca.

Zostavil : Martin Buliak