Lavíny.sk

Nedeľa 07.01.2024

Publikované 06 01 2024, 17:00


Stupeň nebezpečenstva

1700m
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
1700m


Sneženie so silným vetrom vytváralo tvrdé snehové dosky.

V Západných, Vysokých a Nízkych Tatrách platí MIERNE lavínové nebezpečenstvo (2. stupeň ) v polohách nad 1700 m n. m. Sneh z poslednej periódy sneženia sa stabilizoval a neočakávame ani ďalší veľký prírastok nového snehu. Pribudnúť by malo iba do 10 cm snehu. Hranica sneženia sa menila a snežilo iba nad 1700 m n. m. Hranica sneženia ale bude postupne klesať. Popoludní zosilnie vietor. Hlavnými problémom je preto vetrom previaty sneh. Nebezpečné sú strmé žľaby najvyšších polôh, kde vietor ukladá snehové dosky a vankúše. Pod hranicou 1700 m väčšinou pršalo. Silné ochladenie spôsobí, že tu sneh stvrdne a z hľadiska lavín bude stabilný. Samovoľné lavíny neočakávame. Povrch snehu však môže byť ľadový, preto môže hroziť pošmynutie a pád.

Snehová pokrývka

Povrch snehovej pokrývky je nad 1700 m n. m. suchý a vetrom ubitý do dosiek. Pod touto vrstvou sa nachádza tvrdá ľadová krusta. Práve táto kombinácia môže z hľadiska lavín nebezpečná. Pod týmito vrstvami je slabá vrstva hranatozrnného snehu, no ten nepredstavuje veľké riziko, pretože človek svojou váhou nedokáže prelomiť tvrdú až ľadovú krustu. Pod 1700 m n. m. väčšinou pršalo preto je tu po ochladení sneh tvrdý až ľadový. Hranica súvislej snehovej pokrývky stúpla na cca 1100 m n. m.

Tendencia

Zotrvalá.


Stupeň nebezpečenstva

1300m
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
1300m


Pozor na vetrom previate dosky z nového snehu.

Vo Fatrách platí mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň nad 1300 m n. m.. Na tvrdú starú snehovú pokrývku pribudlo do 10 cm nového snehu. Pretrváva vietor rôznych smerov. Hlavným problémom je preto vetrom previaty sneh. Nebezpečné sú strmé žľaby najvyšších polôh, kde vietor počas dňa ukladal miestami menšie snehové dosky a vankúše. Pod hranicou 1300 m väčšinou pršalo a po ochladení tu sneh stvrdne a bude stabilný. Samovoľné lavíny neočakávame.

Snehová pokrývka

Stará snehová pokrývka vplyvom striedania teplôt sadla a stvrdla. Na jej povrchu sa vytvorila silná ľadová vrstva. Pribudlo do 10 cm nového snehu, ktorý bude vplyvom vetra veľmi nerovnomerne rozmiestnený. Veľký rozdiel v tvrdosti starej snehovej pokrývky a nového snehu spôsobil nestabilitu v snehovom profile. Hlbšie v profile sa nachádzajú viaceré krusty, no tie neovplyvňujú lavínovú situáciu. Pod 1300 m je minimum nového snehu a postupné ochladenie spôsobí stuhnutie snehu aj v nižších nadmorských výškach.

Tendencia

Zotrvalá

Zostavil : Pavel Krajčí