Lavíny.sk

Sobota 06.01.2024

Publikované 05 01 2024, 17:00


Stupeň nebezpečenstva

1500m
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
1500m
Trvalo slabá vrstva


Sneženie so silným vetrom vytváralo tvrdé snehové dosky.

V Západných Tatrách a na západe Vysokých Tatier platí ZVÝŠENÉ lavínové nebezpečenstvo (3. stupeň ). Vplyvom západného prúdenia najviac nového snehu pribudlo v západných častiach Tatier. Za posledné 3 dni do 50 cm nového snehu. Hranica sneženia sa menila no nad 1500 m n. m. boli teploty stále pod 0°C . Pretrváva veľmi silný severozápadný vietor. Hlavnými problémom je preto vetrom previaty sneh. Nebezpečné sú strmé žľaby najvyšších polôh, kde vietor ukladal snehové dosky a vankúše a vytvoril preveje. Vzhľadom na silný vietor neodporúčame dlhé a náročná túry na hrebeňoch. Pod hranicou 1500 m padal väčšinou mokrý sneh, ktorý sa dobre previazal s podkladom. Pod skalnými stenami sa môžu nachádzať vrstvy krúpok, ktoré môžu by klznou vrstvou lavín.

Snehová pokrývka

Povrch snehovej pokrývky je nad 1500 m n. m. suchý a vetrom ubitý do dosiek. Pod touto vrstvou sa nachádza mäkká vrstva plstnatého a hranatozaobleného snehu. Práve táto kombinácia je z hľadiska lavín nebezpečná. Pod týmito vrstvami je veľmi tvrdý až ľadový sneh ktorý sa vytvoril ešte po vianočnom oteplení. Hranica súvislej snehovej pokrývky stúpla na cca 1000 m n. m.

Tendencia

Zotrvalá.


Stupeň nebezpečenstva

1300m
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
1300m
Mokrý sneh
1300m


Pozor na vetrom previate tvrdé dosky z nového snehu.

Vo Fatrách platí mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň nad 1300 m n. m.. Na tvrdú starú snehovú pokrývku pribudlo spolu za posledné 3 dni do 30 cm nového snehu. Pretrváva silný vietor rôznych smerov. Hlavným problémom je preto vetrom previaty sneh. Nebezpečné sú strmé žľaby najvyšších polôh, kde vietor počas dňa ukladal miestami menšie snehové dosky a vankúše a vytvoril preveje. Pod hranicou 1300 m padal väčšinou mokrý sneh, ktorý sa dobre previazal s podkladom.

Snehová pokrývka

Stará snehová pokrývka vplyvom striedania teplôt sadla a stvrdla. Na jej povrchu sa vytvorila silná ľadová vrstva. Pribudlo do 20 cm nového snehu, ktorý bude vplyvom vetra veľmi nerovnomerne rozmiestnený. Veľký rozdiel v tvrdosti starej snehovej pokrývky a nového snehu spôsobil nestabilitu v snehovom profile. Hlbšie v profile sa nachádzajú viaceré krusty, no tie neovplyvňujú lavínovú situáciu. Pod 1300 m je sneh zväčša mokrý.

Tendencia

Zotrvalá


Stupeň nebezpečenstva

1600m
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
1600m
Trvalo slabá vrstva
1600m


Pozor na nový sneh a vetrom previate tvrdé dosky z nového snehu.

Na východe Tatier a v Nízkych Tatrách platí mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň nad 1600 m n. m.. Na tvrdú starú snehovú pokrývku pribudlo spolu za posledné 3 dni relatívne malé množstvo snehu od 5 do 30 cm. Čím viac na východ tým je nového snehu menej. Hlavným problémom je preto vetrom previaty sneh. Nebezpečné sú strmé žľaby najvyšších polôh, kde vietor počas dňa ukladal miestami menšie snehové dosky a vankúše a vytvoril preveje. Pod skalnými stenami sa môžu nachádzať vrstvy krúpok, ktoré môžu by klznou vrstvou lavín. Pod hranicou 1600 m padal väčšinou mokrý sneh, ktorý sa dobre previazal s podkladom.

Snehová pokrývka

Stará snehová pokrývka vo všetkých pohoriach vplyvom striedania teplôt sadla a stvrdla. Na jej povrchu sa vytvorila silná ľadová vrstva. Pribudlo do 30 cm nového snehu, ktorý je vplyvom vetra veľmi nerovnomerne rozmiestnený. Veľký rozdiel v tvrdosti starej snehovej pokrývky a nového snehu spôsobil nestabilitu v snehovom profile. Hlbšie v profile sa nachádzajú viaceré krusty, no tie neovplyvňujú lavínovú situáciu.

Tendencia

Zotrvalá

Zostavil : Pavel Krajčí