Lavíny.sk

Streda 27.12.2023

Publikované 26 12 2023, 17:00


Stupeň nebezpečenstva

hranica lesa
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
Hranica lesa


Ochladenie po oteplení - tvrdé podmienky náročné na pošmyknutie.

Vo Vysokých, Západných, západnej časti Nízkych Tatier a Fatrách platí mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň z 5 - dielnej medzinárodnej stupnice. Počas noci a stredy sa do horstiev Slovenska presunie okraj vysokého tlaku vzduchu čo prinesie ochladenie. Teploty už počas noci klesnú opäť pod bod mrazu, čo pozitívne ovplyvní stabilitu snehovej pokrývky. Prísun studeného vzduchu bode sprevádzať hlavne dopoludnia silný západný vietor. Hlavným lavínovým problémom je tak vetrom previaty sneh, a to na severovýchodných, východných a juhovýchodných orientáciách svahov nad hranicou lesa. Na takýchto miestach, najmä na veľmi strmých záveterných svahoch sa nachádzajú lokálne dosky a vankúše nestabilného naviateho snehu, ktorý leží na zmrznutom podklade.

Snehová pokrývka

Za periódu oteplenia (popoludnie nedeľa až utorok popoludnie) sa snehová pokrývka vo všetkých horstvách Slovenska premočila a výrazne stratila na svojej výške. Úbytok na výške snehovej pokrývke bol v priemere 15-25cm za 24hodín. Po nočnom ochladení sa v nižších polohách na povrchu pokrývky vytvorila kôra, vo vyšších polohách ľadová vrstva. Len v najvyšších polohách možno nájsť ešte suchý neprerobený sneh, ktorý bol vplyvom silného vetra transportovaný na záveterné strany svahov a je uložený v lokálnych vankúšoch a doskách.

Tendencia

Vplyvom ochladenia a predpokladu utíšenia silného vetra klesajúca.


Stupeň nebezpečenstva



Priaznivá lavínová situácia, tvrdé podmienky náročné na pošmyknutie.

Vo východnej časti Nízkych Tatier platí malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň z 5 - dielnej medzinárodnej stupnice. Počas noci a stredy sa do horstiev Slovenska presunie okraj vysokého tlaku vzduchu čo prinesie ochladenie. Teploty už počas noci klesnú opäť pod bod mrazu, čo pozitívne ovplyvní stabilitu snehovej pokrývky. Prísun studeného vzduchu bode sprevádzať hlavne dopoludnia silný západný vietor. Nebezpečné sú svahy extrémne strmé svahy končiace terénnou pascou situované na záveternej strane hrebeňov. Samovoľné lavíny sa nepredpokladajú.

Snehová pokrývka

Na rozdiel od ostatných pohorí, sa v tomto regióne počas poslednej periódy sneženia nezaznamenali tak výrazné úhrny snehových zrážok. Za poslednú periódu sneženia (piatok-nedeľa) pripadlo vo východnej časti Nízkych Tatier len 15 cm nového snehu. Vplyvom následného oteplenia snehová pokrývka výrazne strácala na svojej výške a následne vplyvom ochladenia počas noci zamrzla. V nižších polohách po úroveň hornej hranice lesa sa vytvorila kôra, vo vyšších polohách, obzvlášť na hrebeňoch sa vytvorila silná ľadová vrstva.

Tendencia

Vplyvom ochladenia a predpokladu utíšenia silného vetra klesajúca.

Zostavil : Martin Buliak