Lavíny.sk

Utorok 26.12.2023

Publikované 26 12 2023, 08:05


Stupeň nebezpečenstva

1900m
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
1900m
Mokrý sneh
2000m


Mokrý sneh vplyvom pretrvávajúceho oteplenia

Vo Vysokých, Západných, západnej časti Nízkych Tatier a Fatrách pretrváva 3. stupeň lavínového nebezpečenstva z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Vo vyšších polohách (Vysoké a Západné Tatry) sa stále nachádza voľný nepreviazaný sneh, ktorý je a aj naďalej bude vplyvom silného severozápadného vetra transportovaný na záveterné svahy južných, juhovýchodných a východných expozícií. V takýchto miestach, najmä v úzkych a strmých žľaboch, svahoch na záveterných stranách hrebeňov je možné uvoľniť lavínu už pri malom dodatočnom zaťažení. Ďalším problémom je mokrý sneh. Prebiehajúce oteplenie, ktoré bude pokračovať aj počas utorka, spôsobí, že izoterma 0°C dosiahne v priebehu dňa aj najvyššie polohy. Počas dňa je možný výskyt samovoľných základových lavín z mokrého snehu a to najmä na výrazných lavinóznych svahoch všetkých expozícií.

Snehová pokrývka

Vplyvom oteplenia sneh v stredných polohách sadol v priemere o 10 až 15 cm. V najvyšších polohách sa stále nachádza suchý sneh, ktorý bol vplyvom silného vetra transportovaný na záveterné strany hrebeňov, kde je uložený v nestabilných doskách a vankúšoch. Počas utorka bude naďalej pretrvávať oteplenie, a to aj v najvyšších polohách, očakávame preto ďalší úbytok na výške snehovej pokrývky. V stredných polohách je snehová pokrývka premočená v celom profile, počas dňa očakávame postupné premočenie aj v najvyšších polohách!

Tendencia

Počas dňa sa očakáva vplyvom oteplenia zotrvalá tendencia vývoja lavínového nebezpečenstva.


Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Mokrý sneh


Mokrý sneh vplyvom pretrvávajúceho oteplenia

Vo východnej časti Nízkych Tatier platí druhý stupeň lavínového nebezpečenstva (z 5-dielnej medzinárodnej stupnice). Na rozdiel od ostatných pohorí, sa v tomto regióne počas poslednej periódy sneženia nezaznamenali tak výrazné úhrny snehových zrážok. Vplyvom pretrvávajúceho oteplenia je hlavným lavínovým problémom mokrý sneh. Nebezpečné sú preto svahy s veľkou zbernou plochou a dostatočnou výškou snehovej pokrývky, najmä výrazné lavínové dráhy všetkých expozícií. V týchto polohách, najmä na strmých svahoch je možné uvoľnenie lavíny z mokrého snehu.

Snehová pokrývka

Za poslednú periódu sneženia (piatok-nedeľa) pripadlo vo východnej časti Nízkych Tatier na rozdiel od ostatných regiónov v priemere len 15 cm nového snehu. Vplyvom prebiehajúceho oteplenia snehová pokrývka výrazne stráca na svojej výške (10cm za 24hodín) a stáva sa premočená v celom profile. V najvyšších polohách na strmých sklonoch sú možné lavíny z mokrého snehu.

Tendencia

Počas dňa sa očakáva vplyvom oteplenia zotrvalá tendencia vývoja lavínového nebezpečenstva.

Zostavil : Martin Buliak