Lavíny.sk

Štvrtok 07.12.2023

Publikované 06 12 2023, 17:00


Stupeň nebezpečenstva

1600m
Lavínový problém
Nový sneh
1600m


Pozor na nový sneh na tvrdom podklade alebo na vetrom naviatej doske.

V Malej Fatre, Nízkych, Západných a Vysokých Tatrách bude lavínové nebezpečenstvo tvorené v miestach nad 1600m n.m., kde nový sneh napadne na starší tvrdý podklad alebo na už predom vyformovanú vetrom naviatu dosku. Nebezpečné sú ojedinelé strmé svahy, kde je možné uvoľniť lavínu hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení.

Snehová pokrývka

Snehová pokrývka je veľmi lokálna. Sú miesta, kde je sneh sfúkaný až na tvrdý podklad alebo opačne vetrom naviate snehové dosky a vankúše rôznej hrúbky a tvrdosti. Naďalej sa očakáva sneženie, v ideálnom prípade spolu za periódu sneženia 10-15cm, lokálne v Nízkych Tatrách do 20cm. Keďže sneženie prichádza bez vetra, sneh bude vo väčšine prípadov voľný a suchý.

Tendencia

S pribúdajúcim snežením stúpajúca.


Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Nový sneh


Nový voľný sneh na tvrdom podklade.

Vo Veľkej Fatre, Lúčanskej Malej Fatre a v Kráľovohoľskej časti Nízkych Tatier je vo všeobecnosti priaznivá lavínová situácia. Nebezpečné môžu byť strmé a veľmi strmé svahy, kde čerstvo napadnutý nový sneh nebude dobre previazaný so starším tvrdým podkladom.

Snehová pokrývka

Po oteplení a následnom ochladení pokrýva prevažnú časť územia tvrdá firnová krusta, ktorá sa lokálne prepadáva. S príchodom sneženia ju prekryje nový sneh, ktorý prichádza od juhu až juhozápadu. V ideálnom prípade pripadne 10-15cm snehu.

Tendencia

S pribúdajúcim snežením stúpajúca.

Zostavil: Martin Bešinský