Lavíny.sk

Pondelok 04.12.2023

Publikované 03 12 2023, 17:00


Stupeň nebezpečenstva

1600m
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
1600m
Nový sneh


Vyhnite sa strmým miestam s previatym snehom na záveterných stranách.

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách trvá MIERNE lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň. Nový previaty sneh nad pásmom lesa vykazuje nestabilitu, preto sa vyhnite strmým miestam najmä na záveterných svahoch. Možné je uvoľnenie menších až stredne veľkých doskových lavín, najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení. Ojedinele je možný aj výskyt spontánnych lavín.

Snehová pokrývka

Snehová pokrývka je tvorená prevažne novým snehom. V závislosti od vetra sa jeho výška pohybuje od 5 do 25 cm, na záveterných miestach, pod sedlami, hrebeňmi a skalnými stenami aj pol metra. Pod novým snehom je v polohách do 2000 m n.m. vrstva snehovej kôry z predchádzajúceho oteplenia a dažďa. Vplyvom nízkych teplôt sa na ich rozhraní začína vytvárať kritická vrstva hranatozrnného snehu, čo bude v nasledujúcich dňoch problém.

Tendencia

Tendencia bude mierne stúpajúca kvôli vznikajúcemu hranatozrnnému snehu.


Stupeň nebezpečenstva

hranica lesa
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
Hranica lesa


Lokálne miesta s väčším množstvom previateho snehu môžu byť problém.

MIERNE lavínové nebezpečenstvo vo Fatrách a východnej časti Nízkych Tatier sa týka predovšetkým najvyšších polôh, nad pásmom lesa. Je lokalizované na miesta kde previalo väčšie množstvo nového snehu - pod hrebene a do strmých žľabov najmä JV orientácii. Tu je možné pri väčšom dodatočnom zaťažení uvoľniť doskovú lavínu. Spontánne lavíny sa neočakávajú.

Snehová pokrývka

Snehová pokrývka je s výnimkou miest s previatym snehom pomerne stabilizovaná, po predchádzajúcom oteplení a následnom ochladení väčšinou zamrzla. Na jej povrchu sa nachádza nerovnomerne rozložená vrstva suchého snehu z posledného sneženia. Celková výška snehu sa pohybuje od 30 do 80 cm.

Tendencia

Zotrvalá