Lavíny.sk

Štvrtok 30.11.2023

Publikované 29 11 2023, 17:00


Stupeň nebezpečenstva

hranica lesa
Lavínový problém
Previata doska
Hranica lesa


Pozor na vetrom previaty sneh vo forme snehových vankúšov a dosiek.

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách nad pásmom lesa trvá MIERNE lavínové nebezpečenstvo (2.stupeň). Nový sneh je vetrom previevaný na záveterné svahy, kde sú vytvorené snehové dosky a vankúše. Smer vetra sa v posledné dni neustále mení, preto treba byť opatrný na všetkých orientáciach. Na strmých svahoch je možné uvoľnenie lavíny najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení. V ojedinelých prípadoch sa môžu objaviť aj menšie spontánne lavíny.

Snehová pokrývka

Snehová pokrývka je vo vysokých polohách (nad pásmom lesa) vzhľadom na ročnú dobu nadpriemerná. Počas posledného sneženia pripadlo 20 - 30 cm nového snehu, väčšinou spolu so silným vetrom. Vo vysokých polohách je na vetrom exponovaných miestach uložený vo forme menej stabilných snehových dosiek, vankúšov a prevejov.

Tendencia

zotrvalá


Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Previata doska


Lavínové nebezpečenstvo je len lokálne, a to na strmých miestach s previatym snehom.

Vo Fatrách a v Kráľovohoľskej časti Nízkych Tatier je len MALÉ lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň. V týchto pohoriach a celkovo v pásme lesa je snehu málo a zväčša nepredstavuje výrazné lavínové nebezpečenstvo. Veľmi lokálne môže byť naviate väčšie množstvo snehu, hlavne v žľaboch, muldách a terénnych depresiách. V takýchto strmých miestach je možné uvoľnenie menších lavín.

Snehová pokrývka

Snehová pokrývka je v týchto pohoriach podpriemerná. Prevažuje voľný prachový sneh, prípadne veľmi lokálne sa môže vyskytnúť väčšie množstvo snehu alebo vetrom naviata doska. Takýchto miest je veľmi málo a sú ľahko čitateľné v teréne.

Zostavil: Filip Kyzek

Tendencia

persistent