Lavíny.sk

Sobota 27.04.2024

Publikované 26 04 2024, 17:00

AM

Stupeň nebezpečenstva

1800m
Lavínový problém
Nový sneh
1800m

PM

Stupeň nebezpečenstva

1800m
Lavínový problém
Nový sneh
1800m
Mokrý sneh
2100m
1600m

Pozor na mokré lavíny pri oteplení počas dňa!

V polohách nad 1700 m n.m. pretrváva MIERNE lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň. Vplyvom postupného otepľovania sa hlavným problémom stáva mokrý sneh na slnkom osvietených svahoch. Uvoľnenie lavíny je možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení, no očakáva sa aj výskyt menších spontánnych lavín z mokrého snehu na veľmi strmých svahoch. Na tienistých svahoch vo vysokých polohách sa stále nachádza suchý, miestami doskový sneh. Tu je tiež možné uvoľnenie lavíny pri väčšom zaťažení.

Snehová pokrývka

Snehová pokrývka je na povrchu tvorená novým snehom s hrúbkou 10 až 30 cm, pod ktorým je spravidla starý firnový sneh. Povrch snehu je rôznorodý podľa expozície. Na južných svahoch je kôra, na severných je sneh stále suchý, miestami vo forme snehových dosiek. Počas dňa pri oteplení a slnečnom žiarení sa povrch snehu mení na vlhký až mokrý. Pod novým snehom sa nachádza starší firnový sneh. Súvislá snehová pokrývka sa nachádza cca od 1500 m n.m

Tendencia

Zotrvalá. FK


Stupeň nebezpečenstva

1400m
Lavínový problém
Mokrý sneh
1400m


Ojedinele možný zosuv mokrých lavín na veľmi strmých svahoch.

V dôsledku posledného sneženia (10 až 20 cm) je na strmých svahoch možnosť zosuvu lavín. Jednak pri väčšom dodatočnom zaťažení, ale aj menších spontánnych lavín a splazov, najmä pri oteplení a slnečnom žiarení v poludňajších hodinách.

Snehová pokrývka

Snehová pokrývka je zväčša tvorená novým snehom. Len v najvyšších polohách a v žľaboch sa pod novým snehom nachádza starý firnový sneh. Pri oteplení a slnečnom žiarení počas dňa nový sneh zvlhne, čím sa zníži jeho stabilita.

Tendencia

Zotrvalá. FK