Lavíny.sk

Pondelok 22.04.2024

Publikované 21 04 2024, 17:00


Stupeň nebezpečenstva

1700m
Lavínový problém
Nový sneh
1700m
Vetrom previaty sneh
1700m


Pozor na vetrom previate dosky. Lokálne sa v žľaboch nachádza väčšie množstvo nového snehu, ktoré pod zaťažením môže predstavovať lavínové riziko.

V Tatrách platí nad 1700 m n.m mierne lavínové nebezpečenstvo. Hlavným lavínovým problémom je vetrom previaty sneh. Vplyvom meniaceho sa vetra posledných dní sú nebezpečné všetky orientácie. Obzvlášť nebezpečné sú úzke žľaby, záveterne strany hrebeňov a miesta pod skalnými stenami, kde sa nachádza väčšie množstvo nového snehu. Jeho uvoľnenie je možné pri veľkom dodatočnom zaťažení na strmých svahoch. Na záveterných stranách sa stále môžu nachádzať tvrdé vetrom ubité dosky. Hrozia najmä malé a stredné doskové lavíny, ktoré prestavujú nebezpečenstvo v kombinácií s terénnymi pascami. Samovoľné lavíny sa nepredpokladajú.

Snehová pokrývka

V priebehu pondelka sa očakávajú snehové zrážky od 1200m n.m.v V najvyšších polohách Tatier môže pripadnúť do 15 cm prevažne prachového snehu. Za posledných 72 hod. pripadlo v Tatrách od 10 do 20 cm nového snehu. Ten je však vplyvom silného vetra nerovnomerne rozložený. Náveterné strany pohorí sú tvrdé a ľadové, na záveterných stranách najvyšších polôh (JV, J,JV a SV) sa nachádzajú dosky vetrom ubitého snehu. Tam kde padal sneh bez pôsobenia vetra sa nachádza voľný prachový sneh. Najviac snehu sa nachádza v severovýchodných až východných orientáciách. Súvislá snehová pokrývka sa nachádza nad 1600 m n.m.

Tendencia

So snežením v priebehu dňa stúpajúca.


Stupeň nebezpečenstva

1400m
Lavínový problém
Nový sneh
1400m


Vo Východnej časti Nízkych Tatier a v Krivánskej Malej Fatre platí malé lavínové nebezpečenstvo. Hlavným lavínovým problémom je nový sneh. Pričom nebezpečné sú všetky orientácie. V úzkych žľaboch a pod skalnými stenami sa lokálne môže nachádzať naviate väčšie množstvo nového snehu. Jeho uvoľnenie je možné pri veľkom dodatočnom zaťažení na veľmi strmých svahoch. Hrozia najmä malé lavíny, ktoré prestavujú nebezpečenstvo v kombinácií s terénnymi pascami. Samovoľné lavíny sa nepredpokladajú.

Snehová pokrývka

Za poslednú periódu sneženiu pripadlo v najvyšších polohách od 5 do 10 cm nového sneh. Ten je však vplyvom silného vetra veľmi nerovnomerne rozložený. Náveterné strany pohorí sú tvrdé a ľadové, na záveterných stranách najvyšších polôh sa veľmi lokálne môžu nachádzať dosky vetrom ubitého snehu. Tam kde padal sneh bez pôsobenia vetra sa nachádza voľný prachový sneh. Najviac snehu sa nachádza v severovýchodných až východných orientáciách. Súvislá snehová pokrývka sa nachádza nad 1600 m n.m.

Tendencia

So snežením v priebehu dňa stúpajúca.

Zostavil : Pavel Beťko