Lavíny.sk

Piatok 05.04.2024

Publikované 04 04 2024, 17:00


Stupeň nebezpečenstva

1500m
Lavínový problém
Mokrý sneh
1500m
Kĺzavý sneh
1500m


Pozor na mokré lavíny a splazy!

Vo Vysokých a Západných Tatrách je vyhlásené mierne lavínové nebezpečenstvo (2. stupeň ). Nad 1500 m n. m. napadlo v utorok do 25 cm nového snehu, ktorý sa ale postupne topí. Nový sneh napadol na starý tvrdý sneh. Tieto dve vrstvy sa za posledné dni dobre previazali. Problémom ale bude oteplenie, ktoré prinesie riziko mokrých lavín, hlavne na slnečných svahoch. Ešte sa môžu objaviť aj samovoľné malé lavíny.

Snehová pokrývka

Nový sneh vplyvom oteplenia zvlhne a bude sa rýchlo topiť. Pod ním sa nachádza starý firnový sneh, na povrchu ktorého sa nachádza vrstva saharského prachu. V polohách pod 1300 m n. m. sa snehová pokrývka nachádza iba ojedinele.

Tendencia

S oteplením mierne stúpajúca.

Zostavil: Pavel Krajčí


Stupeň nebezpečenstva

1300m
Lavínový problém
Mokrý sneh
1300m


Pozor na mokré lavíny.

V Malej Fatre a Nízkych tatrách je vyhlásené malé lavínové nebezpečenstvo (1. stupeň) nad hranicou 1300 m n. m. V utorok tu miestami pribudlo do 35 cm nového snehu. Ten sa ale už takmer úplne roztopil. Nový sneh napadol na trávnatý podklad alebo na starý tvrdý sneh. Tieto dve vrstvy sa za posledné dni dobre previazali. Problémom ale bude oteplenie, ktoré prinesie riziko mokrých lavín, hlavne na slnečných svahoch. V prípade uvoľnenia pôjde o malé lavíny alebo splazy.

Snehová pokrývka

Sneh z utorka sa rýchlo sa topí. Pod ním sa miestami nachádzajú snehové polia zo starého firnového snehu, na povrchu ktorého sa nachádza vrstva saharského prachu. V polohách pod 1300 m n. m. sa snehová pokrývka nachádza iba ojedinele.

Tendencia

S oteplením mierne stúpajúca..

Zostavil: Pavel Krajčí