Lavíny.sk

Nedeľa 17.03.2024

Publikované 16 03 2024, 17:00

AM

Stupeň nebezpečenstva

2000m
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
2000m

PM

Stupeň nebezpečenstva

1700m
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
1700m

Pozor na vetrom previaty sneh v najvyšších polohách

Po prechode studeného frontu počas noci sa v nedeľu ochladí, počas noci a rána sa očakáva pripadnutie do 5cm nového suchého snehu. V priebehu celého dňa očakávame silný vietor. Mokrý sneh v priebehu noci zamrzne a stabilizuje sa. V najvyšších polohách Vysokých Tatier platí mierne lavínové nebezpečenstvo (2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice). Z dôvodu silného vetra bude hlavný lavínový problém vetrom previaty sneh na J,JV, JZ a V orientáciách. Nebezpečné budú vetrom naviate vankúše a dosky na záveterných stranách hrebeňov, veľmi strmé žľaby s väčším množstvom nového naviateho snehu. Na takýchto miestach si bude možné mechanicky uvoľniť lavínu a to predovšetkým veľkým dodatočným zaťažením.

Snehová pokrývka

Neustále striedanie teplôt spôsobilo firnovú pokrývku. Ochladenie v priebehu noci spôsobilo na povrchu snehu silnú vrstvu zmrznutého snehu. V najvyšších polohách je sneh z poslednej periódy sneženia (sobota a nedeľa) ešte stále suchý a nezviazaný s podkladovou vrstvou tvrdého firnu. Najviac voľného snehu sa bude nachádzať J, JV a V expozíciách, kde ho bude vietor ukladať do dosiek a vankúšov rôznej tvrdosti.

Tendencia

Všeobecne zotrvalá, v priebehu dňa vplyvom vetra slabo stúpajúca.


Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Vetrom previaty sneh


Pozor na vetrom previaty sneh na J,JV a V expozíciách.

Po prechode studeného frontu počas noci sa v nedeľu ochladí. V priebehu celého dňa očakávame silný vietor. Mokrý sneh v priebehu noci zamrzne a stabilizuje sa. Počas nedele platí pre Fatry, Západné a Nízke Tatry malé lavínové nebezpečenstvo - 1.stupeň z 5-dienej medzinárodnej stupnice. Hlavný lavínový problém bude vetrom previaty sneh na J,JV, JZ a V orientáciách najvyšších polôh. Nebezpečné budú vetrom naviate vankúše a dosky na záveterných stranách hrebeňov, veľmi strmé žľaby s väčším množstvom nového naviateho snehu. Na takýchto miestach si bude možné mechanicky lokálne uvoľniť menšiu lavínu a to veľkým dodatočným zaťažením.

Snehová pokrývka

Neustále striedanie teplôt spôsobilo firnovú pokrývku. Ochladenie v priebehu noci spôsobí vytvorenie silnej vrstvy zmrznutého snehu na povrchu snehovej pokrývky. Počas noci a rána sa očakáva od hranice 1000 m n.m. aj slabé sneženie. Silný vietor bude v priebehu dňa sneh transportovať na J, JV a V expozície, kde ho bude vietor ukladať do menších dosiek a vankúšov rôznej tvrdosti. Vo Fatrách a Nízkych Tatrách sa sneh nachádza už len v najvyšších polohách, prípadne úzkych zatienených žlaboch.

Tendencia

Všeobecne zotrvalá, v priebehu dňa vplyvom vetra slabo stúpajúca.

Zostavil : Martin Buliak