Lavíny.sk

Sobota 16.03.2024

Publikované 15 03 2024, 17:00


Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Mokrý sneh


Pozor na mokrý sneh na všetkých expozíciách.

Počasie počas soboty bude ovplyvňovať studený front, ktorý prinesie nevýrazné zrážky, ktoré budú mať dažďový charakter až do hranice 2000 m n.m. Už počas noci zaznamenáme v horstvách Slovenska postupné otepľovanie, sneh bude postupne vlhnúť aj v najvyšších polohách. Vo Vysokých, Západných Tatrách a v západnej časti Nízkych Tatier preto platí už od rána druhý stupeň lavínového nebezpečenstva - mierne. Postupné otepľovanie spôsobí, že hlavný lavínový problem bude mokrý sneh a to na všetkých orientáciách. Nebezpečné budú aj vetrom naviate vankúše z posledných dní, ktoré vplyvom oteplenia oťažejú. Objaviť sa môžu lavíny z mokrého snehu, prípadne základové lavíny z mokrého snehu, a to najmä na svahoch s viditeľnými nátržami.

Snehová pokrývka

Teplé februárové a marceové počasie spôsobilo, že snehová pokrývka v nižších polohách absentuje. Striedanie teplôt od stredných polôh spôsobilo postupné sadanie snehu a jeho zfirnovatenie, čo pozitívne ovplyvnilo jeho stabilitu. Oteplenie v priebehu noci a zajtrajšieho dňa však spôsobí jeho navlhnutie a oťaženie. V najvyššie položených miestach Vysokých Tatier, obzvlášť na S stranách pohorí sa ešte nachádza suchý sneh naviaty do menších dosiek a vankúšov, ktorých väzba s podkladovou vrstvou stvrdnutého firnu je slabá. Počasie posledných týždňov spôsobilo, že na viacerých miestach sa vytvorili nátrže, ktoré na mnohých miestach vyvolali základové lavíny. Táto situácia môže nastať aj v priebehu soboty.

Tendencia

V priebehu soboty zotrvalá, v nedeľu klesajúca


Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Mokrý sneh


Pozor na mokrý sneh na všetkých expozíciách.

Počasie počas soboty bude ovplyvňovať studený front, ktorý prinesie nevýrazné zrážky, ktoré budú mať dažďový charakter až do hranice 2000 m n.m. Už počas noci zaznamenáme v horstvách Slovenska postupné otepľovanie, sneh bude postupne vlhnúť aj v najvyšších polohách. Vzhľadom na fakt, že výška snehovej pokrývky ako aj celkové množstvo snehu v pohoriach Fatier a východnej časti Nízkych Tatier je malé platí v týchto horstvách malé lavínové nebezpečenstvo - teda 1. stupeň. Postupné otepľovanie spôsobí, že hlavný lavínový problém bude mokrý sneh a to na všetkých orientáciách. Najnebezpečnejšie budú miesta s väčším množstvom snehu, prípadne časté lavínové dráhy. Objaviť sa tu môžu lavíny z mokrého snehu, prípadne základové lavíny z mokrého snehu, a to najmä na svahoch s viditeľnými nátržami.

Snehová pokrývka

Teplé februárové a marcové počasie spôsobilo, že snehová pokrývka v nižších polohách absentuje. Nad ňou sa v stredných polohách nachádza firnová snehová pokrývka. Postupné otepľovanie už počas noci spôsobí, že v priebehu dňa snehová pokrývka postupne oťažie . Počasie posledných týždňov spôsobilo, že na viacerých miestach sa vytvorili nátrže, ktoré na mnohých miestach vyvolali základové lavíny. Táto situácia môže nastať aj v najbližších dňoch.

Tendencia

V priebehu soboty zotrvalá, v nedeľu klesajúca

Zostavil : Martin Buliak