Lavíny.sk

Pondelok 11.03.2024

Publikované 10 03 2024, 17:00


Stupeň nebezpečenstva

1800m
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
1800m
Mokrý sneh
1800m
Kĺzavý sneh
1800m


Pozor na vetrom previate vankúše nového snehu a mokré ojedinele základové lavíny.

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách platí mierne lavínové nebezpečenstvo. Hlavným lavínovým problémom je pod 1800 m n.m. mokrý sneh. Vplyvom oteplenia ,ktoré zo sebou prinesie dážď budú nebezpečné všetky orientácie. Uvoľnenie lavín je možné na strmých svahoch už pri malom dodatočnom zaťažení. Hrozia malé a stredné lavíny. Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj veľké základové lavíny, ktoré môžu zasiahnuť údolné a prístupové cesty. Vo výške nad 1800 m n.m. sa lokálne nachádza naviate väčšia množstvo nového snehu, ktoré je uložené na tvrdej krúste. Obzvlášť nebezpečné sú úzke žľaby a miesta pod skalnými stenami najmä severných a východných orientácií.

Snehová pokrývka

vz.3: dážď
vz.3: dážď

Snehová pokrývka je veľmi rôznorodá. V najvyšších polohách (nad 2000 m n.m.) sa strieda veľmi tvrdá až ľadová vrstva. Za poslednú periódu sneženia pripadlo od 5 do 15 cm nového snehu avšak lokálne ho môže byť omnoho viac. Ten je vplyvom veľmi silného prevažne južného vetra previevaný na záveterné strany hrebeňov a do úzkych žľabov. V snehovom profile sa nachádza aj kritická vrstva krupiek. V polohách pod 1800 m n.m. sa očakáva intenzívny dážď, ktorý snehovú pokrývku premočí v celom profile. Tá náhle stratí svoju pevnosť a bude predstavovať lavínové riziko.

Tendencia

So zrážkami a silným vetrom stúpajúca.


Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Mokrý sneh


Pozor na mokré lavíny na všetkých orientáciách.

Vo Fatrách a východnej časti Nízkych Tatier platí malé lavínové nebezpečenstvo. Uvoľnenie lavín je vo všeobecnosti možné na veľmi strmých svahoch pri veľkom dodatočnom zaťažení. Vplyvom dažďa a oteplenia sa môžu vyskytnúť spontánne malé lavíny alebo splazy z mokrého snehu na všetkých orientáciách. Ich uvoľnenie predstavuje riziko najmä v spojení s pádom cez skalné prahy a inými terénnymi pascami.

Snehová pokrývka

vz.3: dážď
vz.3: dážď

Vo Fatrách a východnej časti Nízkych Tatier je snehová pokrývka uložená prevažne v žľaboch a najvyšších polohách hrebeňov. Vo všetkých pohoriach sa očakáva dáždˇ jeho vplyvom snehová pokrývka náhle stratí svoju pevnosť oťažie a bude sa prebárať až na tvrdý podklad. Výška snehovej pokrývka je od 20 do 80 cm v závislosti od orientácie a nadmorskej výšky. Súvislá snehová pokrývka sa nachádza od 1300 m n.m..

Tendencia

S dažďom a oteplením stúpajúca.

Zostavil: Pavel Beťko