Lavíny.sk

Nedeľa 10.03.2024

Publikované 09 03 2024, 17:00


Stupeň nebezpečenstva

1800m
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
1800m
Mokrý sneh
1800m


Pozor na vetrom previate vankúše nového snehu a mokré lavíny.

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách nad 1800 m n.m. platí mierne lavínové nebezpečenstvo. Hlavným lavínovým problémom je mokrý sneh. Vplyvo mierneho oteplenia ,ktorézo sebou prinesie dážď budú nebezpečné všetky orientácie. Uvoľnenie lavín je možné na strmých svahoch pri malom dodatočnom zaťažení. Hrozia malé a stredné lavíny ktoré predstavujú hrozbu najmä v spojení s terénnou pascou. Druhým lavínovým problém je vetrom previaty sneh. Vo výške nad 1800 m n.m. sa veľmi lokálne nachádza naviate väčšia množstvo nového snehu, ktoré je uložené na na tvrdej krúste. Obzvlášť nebezpečné sú úzke žľaby a miesta pod skalnými stenami najmä severných a západných orientácií.

Snehová pokrývka

Snehová pokrývka je veľmi rôznorodá. V najvyšších polohách sa strieda veľmi tvrdá až ľadová vrstva s vetrom naviatym snehom. Za poslednú periódu sneženia pripadlo v priemere do 20 cm nového snehu avšak lokálne ho môže byť omnoho viac. V snehovom profile sa nachádza aj kritická vrstva krupiek. V stredných polohách je očakávaný dážď jeho vplyvom snehová pokrývka rýchlo stratí svoju pevnosť a bude predstavovať lavínové riziko. Hrozia najmä samovoľné lavíny z mokrého snehu.

Tendencia

S oteplením stúpajúca.


Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Mokrý sneh


Pozor na mokré lavíny na všetkých orientáciách.

Vo Fatrách a východnej časti Nízkych Tatier platí malé lavínové nebezpečenstvo. Uvoľnenie lavín je vo všeobecnosti možné na veľmi strmých svahoch pri veľkom dodatočnom zaťažení. Ojedinele sa môžu vyskytnúť spontánne malé lavíny alebo splazy z mokrého snehu na všetkých orientáciách. Ich uvoľnenie predstavuje riziko najmä v spojení s pádom cez skalné prahy a inými terénnymi pascami.

Snehová pokrývka

Snehová pokrývka je v našich horách veľmi rôznorodá. Vo všetkých pohoriach sa očakáva dáždˇ jeho vplyvom snehová pokrývka náhle stratí svoju pevnosť oťažie a bude sa prebárať až na tvrdý podklad. Výška snehovej pokrývka je od 20 do 80 cm v závislosti od orientácie a nadmorskej výšky. Súvislá snehová pokrývka sa nachádza od 1300 m n.m..

Tendencia

S dažďom a oteplením stúpajúca.

Zostavil: Pavel Beťko