Lavíny.sk

Sobota 09.03.2024

Publikované 08 03 2024, 17:00


Stupeň nebezpečenstva

1800m
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
1800m
Mokrý sneh
1200m


Pozor na vetrom previate vankúše nového snehu a mokré lavíny na slnkom nasvietených svahoch.

Vo Vysokých a Západných Tatrách nad 1200 m n.m. platí mierne lavínové nebezpečenstvo. Hlavným lavínovým problémom je mokrý sneh. Nebezpečné sú najmä slnkom nesvietené J,JZ a Z orientácie. Uvoľnenie lavín je možné na strmých svahoch pri malom dodatočnom zaťažení. Hrozia malé a stredné lavíny ktoré predstavujú hrozbu najmä v spojení s terénnou pascou. Druhým lavínovým problém je vetrom previaty sneh. Vo výške nad 1800 m n.m. sa veľmi lokálne nachádza naviate väčšia množstvo nového snehu, ktoré je uložené na kritickej vrstve krupiek. Obzvlášť nebezpečné sú úzke žľaby a miesta pod skalnými stenami.

Snehová pokrývka

Snehová pokrývka je veľmi rôznorodá. V najvyšších polohách sa strieda veľmi tvrdá až ľadová vrstva s vetrom naviatym snehom. Za poslednú periódu sneženia pripadlo v priemere do 20 cm nového snehu avšak lokálne ho môže byť omnoho viac. V snehovom profile sa nachádza aj kritická vrstva krupiek. V stredných polohách vodou navlhnutá snehová pokrývka s predchádzajúcich dní vplyvom ochladenia zamŕza a výrazne sa stabilizuje. Na slnkom nasvietených svahoch je najmä nový sneh veľmi slabo previazaný s tvrdým podkladom.

Tendencia

S oteplením stúpajúca.


Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Mokrý sneh


Pozor na mokré lavíny na slnkom nasvietených svahoch.

Vo Fatrách a v Nízkych Tatrách platí malé lavínové nebezpečenstvo. Uvoľnenie lavín je vo všeobecnosti možné na veľmi strmých svahoch pri veľkom dodatočnom zaťažení. Ojedinele sa môžu vyskytnúť spontánne malé lavíny alebo splazy z mokrého snehu na slnkom nasvietených orientáciách. Ich uvoľnenie predstavuje riziko najmä v spojení s pádom cez skalné prahy a inými terénnymi pascami.

Snehová pokrývka

Snehová pokrývka je v našich horách veľmi rôznorodá. Na slnkom nasvietených orientáciách najmä J, JZ a Z je vplyvom slnečného žiarenia premočená a prebára sa až na tvrdý podklad. Naopak na tienistých orientáciách jepo nočných mrazoch povrch snehu veľmi tvrdý a nosný. V závislosti od orientácie sa súvislá snehová pokrývka nachádza od 1200 m n.m.

Tendencia

S oteplením v priebehu dňa mierne stúpajúca.

Zostavil: Pavel Beťko