Lavíny.sk

Streda 06.03.2024

Publikované 05 03 2024, 17:00


Stupeň nebezpečenstva

1800m
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
1800m


Pozor na vetrom ubité dosky najmä v severných expozíciách.

Vo Vysokých Tatrách nad 1800 m n.m. platí mierne lavínové nebezpečenstvo. Hlavným lavínovým problémom je vetrom previaty sneh. Obzvlášť nebezpečné sú severné expozície, úzke žľaby a miesta pod skalnými stenami. Lokálne sa tu môžu vyskytovať vetrom ubité dosky a vankúše. Ich uvoľnenie je možné na strmých svahoch pri veľkom dodatočnom zaťažení. Pod 1800 m n.m. platí malé lavínové nebezpečenstvo. Snehová pokrývka je tu vplyvom mínusových teplôt všeobecne dobre spevnená.

Snehová pokrývka

Snehová pokrývka je veľmi rôznorodá. V najvyšších polohách je veľmi tvrdá až ľadová. Na severných expozíciách sa lokálne môže nachádzať naviate väčšie množstvo nového prevažne voľného snehu. V stredných polohách vodou navlhnutá snehová pokrývka s predchádzajúcich dní vplyvom nočných mínusových teplôt zamrzne a výrazne sa stabilizuje. V dolinách a pásme lesa sa bude nachádzať tvrdá krústa.

Tendencia

S postupným ochladzovaním stabilizujúca.

Zostavil: Pavel Beťko


Stupeň nebezpečenstva



Vo Fatrách, Západných a Nízkych tatrách platí malé lavínové nebezpečenstvo. Uvoľnenie lavín je vo všeobecnosti možné na veľmi strmých svahoch pri veľkom dodatočnom zaťažení. Ojedinele sa môžu vyskytnúť spontánne malé lavíny, alebo splazy z mokrého snehu na slnkom nasvietených orientáciách. Ich uvoľnenie predstavuje riziko najmä v spojení s terénnymi pascami napr. pád cez skalný prah.

Snehová pokrývka

Snehová pokrývka je vplyvom nočných mínusových teplôt všeobecne dobre spevnená. V najvyšších polohách hôr a na hrebeňoch je tvrdá až ľadová. Ojedinele sa v severných expozíciách nad 1800 m n.m. môže nachádzať naviate väčšie množstvo nového snehu z posledného sneženia. V stredných a nižších polohách bude povrch tvrdý a nosný. V závislosti od orientácie sa súvislá snehová pokrývka nachádza od 1200 m n.m.

Tendencia

S postupným ochladzovaním klesajúca.

Zostavil: Pavel Beťko