Lavíny.sk

Streda 07.02.2024

Publikované 06 02 2024, 17:00


Stupeň nebezpečenstva

1800m
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
1800m


Vo najvyšších polohách Vysokých, Západných a západnej časti Nízkych Tatier platí mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2 stupeň z 5 dielnej medzinárodnej stupnice. Hlavný lavínový problém je vetrom previaty sneh z poslednej periódy sneženia (nedeľa-pondelok). Všeobecne sneh veľmi silný vietor sfúkaval do nižších polôh a lesa, no v najvyšších polohách ho tiež ukladal na záveterných JV,V a JZ stranách pohorí v úzkych žľaboch prípadne terénnych depresiách do nestabilných dosiek a vankúšov. Tieto útvary je možné uvoľniť hlavne veľkým dodatočným zaťažením na strmých až extrémne strmých sklonoch. Jasná noc spôsobí zamrznutie a stvrdnuitie snehovej pokrývky, preto v nižších polohách platí malé lavínové nebezpečenstvo (1. stupeň). Počas dňa sa očakávajú len slabé zrážky, ktoré budú mať snehový charakter od stredných polôh. Vplyvom veľmi silného vetra sa na hrebeňoch vytvorili preveje, ktoré môžu predstavovať nebezpečenstvo.

Snehová pokrývka

Snehová pokrývka je vplyvom striedania plusových denných a záporných nočných teplôt všeobecne sadnutá a stvrdnutá. V najvyšších polohách sa na záveterných stranách pohorí nachádza na starej tvrdej snehovej pokrývke nafúkaný nový sneh z poslednej periódy sneženia vo forme krehkých dosiek a vankúšov. Na J stranách sa vplyvom utorňajšieho oteplenia a nočného ochladenia vytvorila kôra.

Tendencia

S očakávaným striedaním plusových denných a záporných nočných teplôt klesajúca.


Stupeň nebezpečenstva



Vo Fatrách a východnej časti Nízkych Tatier platí malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1.stupeň z 5dielnej medzinárodnej stupnice. Striedanie denných plusových a záporných nočných teplôt spôsobilo sadnutie a zmrznutie snehovej pokrývky čo pozitívne ovplyvnilo stabilitu v snehovej pokrývke. Počas dňa sa vplyvom zamračeného počasia neočakáva intenzívne natápanie snehovej pokrývky, popoludní sa očakávajú zrážky vo forme dažďa, no len v miernom úhrne. Vplyvom veľmi silného vetra môžu byť na hrebeňoch vytvorené preveje, ktoré môžu predstavovať nebezpečenstvo.

Snehová pokrývka

Snehová pokrývka je dobre sadnutá a stabilná, na mnohých miestach zmrznutá. Jasná noc spôsobí ďalšie premŕzanie a sadanie snehovej pokrývky, popoludní sa vplyvom dažďa jej jemné natopenie, ktoré s príchodom večera opäť zamrzne.

Tendencia

S očakávaným striedaním plusových denných a záporných nočných teplôt klesajúca.

Zostavil : Martin Buliak