Lavíny.sk

Pondelok 05.02.2024

Publikované 05 02 2024, 08:26


Stupeň nebezpečenstva

1500m
Lavínový problém
Nový sneh
1500m
Vetrom previaty sneh
1500m
Mokrý sneh
1400m


Pre Vysoké Tatry, Západné Tatry a západnú časť Nízkych Tatier platí nad hranicou 1500 m n.m. zvýšené lavínové nebezpečenstvo t.j. 3 stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Toto nebezpečenstvo má za následok postup frontálneho systému a vlhký teplý vzduch, ktorý prinesie vo vysokých polohách silné zrážky spojené s mimoriadne silným vetrom. Hlavným lavínovým problémom je tak nový sneh (nad hranicou 1500 m n.m. ) a vetrom previaty sneh (na V,JV, J a JZ orientáciách). Počas dňa bude vietor sneh intenzívne prenášať na záveterné svahy pohorí, kde bude vytvárať nestabilné vankúše a dosky z naviateho snehu a to aj na menších sklonoch. Tretím lavínovým problémom pod hranicou 1500 m n.m. je mokrý sneh. Uvoľnenie lavíny bude možné už pri malom dodatočnom zaťažení. Počas dňa, hlavne bezprostredne po snežení sa očakávajú aj samovoľné lavíny, ktoré môžu byť až stredných rozmerov.

Snehová pokrývka

Stará snehová pokrývka vplyvom víkendového oteplenia a následného ochladenia sadla a zmrzla. Na povrchu sa vytvorila silná kôra zľadovatelého snehu. Vo vysokých polohách budú nové zrážky silným vetrom intenzívne navievané na záveterné strany pohorí. Tu sa tak budú vytvárať snehové vankúše a dosky vetrom naviateho nového snehu, ktoré budú ležať na starej stvrdnutej pokrývke. Medzi týmito vrstvami bude veľký rozdiel v tvrdosti vrstiev, navyše snehové dosky budú vplyvom ubitia vetra veľmi krehké, čo spôsobí nestabilitu. Počas dňa sa naďalej očakáva v najvyšších polohách pribúdanie snehu. Od stredných polôh nižšie majú zrážky charakter dažďa, preto je tu snehová pokrývka premáčaná.

Tendencia

S predpokladanými zrážkami a vetrom stúpajúca.


Stupeň nebezpečenstva

1400m
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
1400m
Mokrý sneh
1400m


Pre Fatry a východnú časť Nízkych Tatier platí mierne lavínové nebezpečenstvo t.j. 2 stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Toto nebezpečenstvo má za následok postup frontálneho systému a vlhký teplý vzduch, ktorý prinesie vo vysokých polohách silné zrážky spojené s mimoriadne silným vetrom. Hlavným lavínovým problémom najvyšších polôh je vetrom previaty sneh (na V,JV, J a JZ orientáciách) a mokrý sneh (pod 1500 m n.m.). Vysoká hranica sneženia spôsobí, že pre tieto regióny sa nepredpokladá intenzívny nárast snehovej pokrývky. Intenzívny dážď počas dňa však bude pôsobiť v snehovom profile destabilizujúco.

Snehová pokrývka

Stará snehová pokrývka vplyvom víkendového oteplenia a následného ochladenia sadla a zmrzla. Na povrchu sa vytvorila silná kôra zľadovatelého snehu. Snehové zrážky očakávame len v najvyšších polohách týchto pohorí, kde ich vietor previeva na záveterné strany pohorí. Tu sa nachádzajú snehové vankúše a dosky vetrom naviateho nového snehu, ktoré ležia na starej stvrdnutej pokrývke. Celkovo je snehová pokrývka vplyvom oteplenia sadnutá a vlhká. Počas dňa sa naďalej očakávajú zrážky, ktoré budú mať s výnimkou najvyšie položených miest dažďový charakter, preto bude snehová pokrývka premáčaná.

Tendencia

S očakávanými zrážkami a silným vetrom stúpajúca.