Lavíny.sk

Pondelok 29.01.2024

Publikované 28 01 2024, 17:05

AM

Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Vetrom previaty sneh

PM

Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
Mokrý sneh
1100m

Pozor na vetrom naviate dosky. V poobedných hodinách hrozia samovoľné lavíny z mokrého snehu.

V Západných, Vysokých, západnej časti Nízkych Tatier a Malej Fatre platí zvýšené lavínové nebezpečenstvo t.j 3. stupeň. Hlavným lavínovým problémom ostáva vetrom previaty sneh. Ten v posledných dňoch previeval veľké množstvá snehu na záveterné strany hrebeňov, miesta pod skalnými stenami a úzke žľaby. Mimoriadne nebezpečné sú J,JV, JZ a V orientácie. Najmä na týchto miestach sa nachádzajú tvrdé vetrom ubité dosky v ktorých sa veľmi dobre šíria napätia. Ich uvoľnenie je možné už pri malom dodatočnom zaťažení obzvlášť na strmých svahoch. V niektorých prípadoch hrozia stredné lavíny, výnimočne aj veľké spontánne lavíny. V poobedných hodinách snehová pokrývka vplyvom oteplenia a slnečného žiarenia oťažie a stratí svoju pevnosť preto hrozia malé až stredné samovoľné lavíny z mokrého snehu. Nebezpečné sú najmä slnkom nasvietené orientácie( JZ,J,JV).

Snehová pokrývka

Za posledných 72 hodín pripadlo v naších horách od 20 do 50 cm nového prevažne prachovitého snehu. Ten je ale vplyvom silného vetra veľmi nerovnomerne rozložený. Hrebene hôr sú sfúkané do tvrdého až ľadového podkladu. V úzkych žľaboch a najmä v tienistých orientáciách a tam kde bola rýchlosť vetra menšia bude lokálne naviate väčšia množstvo prachového snehu. V dolinách sa nachádzajú tvrdé vetrom ubité dosky v ktorých sa veľmi dobre šíria napätia. Väčšina nového snehu je sfúknutá do pásma lesa. Tu je sneh voľný prachovitý a prebára sa až na tvrdý podklad. V poobedných hodinách sa snehová pokrývka vplyvom oteplenia premočí a náhle stratí svoju pevnosť. Pri pohybe sa bude prebárať až na tvrdý podklad.

Tendencia

S oteplením sa lavínová situácia mierne stabilizuje.

Zostavil : Pavel Beťko

AM

Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Vetrom previaty sneh

PM

Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Mokrý sneh

Pozor na vetrom naviate dosky uložené na veľmi tvrdom podklade. Poobede hrozia samovoľné lavíny z mokrého snehu.

Vo východnej časti Nízkych Tatier a Veľkej Fatre platí mierne lavínové nebezpečenstvo. Hlavným lavínovým problémom je vetrom previaty sneh. Veľmi silný severozápadný vietor v predchádzajúcich dňoch vytvoril najmä na záveterných stranách pod sklanými stenami a v úzkych žľaboch vetrom ubité dosky v ktorých sa veľmi dobre šíria napätia. Tie sú navyše uložené na veľmi tvrdom podklade. Tieto dve vrstvy sú medzi sebou veľmi slabo previazané. Ich uvoľnenie je možné obzvlášť na strmých svahoch pri veľkom dodatočnom zatažení. Hrozia najmä malé až stredné doskové lavíny. V poobedných hodinách bude druhým lavínovým problémom mokrý sneh. Vplyvom oteplenia sa snehová pokrývka premočí až na tvrdý podklad a náhle stratí svoju pevnosť. Nebezpečné sú najmä slnkom nasvietené J,JV,JZ a Z orientácie. Tu hrozia malé až stredné samovoľné lavíny z mokrého snehu.

Snehová pokrývka

Za poslednú periódu sneženia pripadlo do 20 cm nového prevažne prachového snehu. Ten je ale vplyvom silné vetra veľmi nerovnomerne rozložený. Hrebene hôr sú sfúkané do tvrdého až ľadového podkladu. V žľaboch sa nachádzajú tvrdé vetrom ubité dosky, ktoré bud pri lyžovaní zarezávať. Tam kde bola rýchlosť vetra nižšia a v pásme lesa sa nachádza voľný prachový sneh. V poobedných hodinách snehová pokrývka najmä na slnkom nasvietených orientáciách oťažie a náhle stratí svoju pevnosť. Pri pohybe sa bude prebárať až na tvrdý podklad.

Tendencia

S oteplením sa lavínová situácia mierne stabilizuje.

Zostavil : Pavel Beťko