Lavíny.sk

Nedeľa 28.01.2024

Publikované 27 01 2024, 18:44


Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
Nový sneh


Pozor na vetrom naviate dosky. Hrozia aj samovoľné velké lavíny z nového snehu.

V Západných, Vysokých, západnej časti Nízkych Tatier a Malej Fatre platí nad hranicou lesa zvýšené lavínové nebezpečenstvo t.j 3. stupeň. Hlavným lavínovým problémom ostáva vetrom previaty sneh. Ten v posledných dňoch previeval veľké množstvá snehu na záveterné strany hrebeňov, miesta pod skalnými stenami a úzke žľaby. Mimoriadne nebezpečné sú expozície J,JV, JZ a V orientácie. Najmä na týchto miestach sa nachádzajú tvrdé vetrom ubité dosky v ktorých sa veľmi dobre šíria napätia. Ich uvoľnenie je možné už pri malom dodatočnom zaťažení obzvlášť na strmých svahoch. Hrozia aj lavíny z nového snehu, ktorý je uložený na tvrdej vrstve z predchádzajúcich dní. V niektorých prípadoch hrozia stredné lavíny, výnimočne aj veľké spontánne lavíny. Pohyb v horskom teréne sa neskúseným turistom/ skialpinistom neodporúča.

Snehová pokrývka

Za posledných 48 hodín pripadlo v naších horách od 20 do 50 cm nového prevažne prachovitého snehu. Ten je ale vplyvom silného vetra veľmi nerovnomerne rozložený. Hrebene hôr sú sfúkané do tvrdého až ľadového podkladu. V úzkych žľaboch a tam kde bola rýchlosť vetra menšia budú lokálne naviate väčšia množstvo prachového snehu. V dolinách sa nachádzajú vetrom ubité dosky, ktoré budú zarezávať. Väčšina nového snehu je sfúknutá do pásma lesa. Tu je sneh voľný prachovitý a prebára sa až na tvrdý podklad.

Tendencia

S oteplením sa lavínová situácia mierne stabilizuje.

Zostavil : Pavel Beťko


Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Vetrom previaty sneh


Pozor na vetrom naviate dosky uložené na veľmi tvrdom podklade.

Vo východnej časti Nízkych Tatier a Veľkej Fatre platí mierne lavínové nebezpečenstvo. Hlavným lavínovým problémom je vetrom previaty sneh. Veľmi silný severozápadný vietor vytvoril najmä na záveterných stranách pod sklanými stenami a v úzkych žľaboch vetrom ubité dosky, ktoré sú uložené na veľmi tvrdom podklade. Tieto dve vrstvy sú medzi sebou veľmi slabo previazané. Ich uvoľnenie je možné obzvlášť na strmých svahoch pri veľkom dodatočnom zatažení. Hrozia najmä malé až stredné doskové lavíny.

Snehová pokrývka

Za poslednú periódu sneženia pripadlo do 20 cm nového prevažne prachového snehu. Ten je ale vplyvom silné vetra veľmi nerovnomerne rozložený. Hrebene hôr sú sfúkané do tvrdého až ľadového podkladu. V žľaboch sa nachádzajú tvrdé vetrom ubité dosky, ktoré bud pri lyžovaní zarezávať. Tam kde bola rýchlosť vetra nižšia sa nachádza voľný prachový sneh. V nižších polohách je vplyvom vyšších teplôt snehová pokrývka navlhnutá.

Tendencia

S oteplením sa lavínová situácia mierne stabilizuje.

Zostavil : Pavel Beťko