Lavíny.sk

Streda 17.01.2024

Publikované 16 01 2024, 17:00


Stupeň nebezpečenstva

hranica lesa
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
Hranica lesa
Nový sneh


Nový sneh je previevaný a ukladaný na záveterné svahy vo forme snehových dosiek.

V Malej Fatre, v Západných Tatrách a v západnej časti Vysokých Tatier sa nad pásmom lesa vplyvom veľmi silného vetra a nového snehu vytvorilo ZVÝŠENÉ lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň. Nebezpečné sú najmä severné expozície s previatym, doskovým snehom, taktiež strmé svahy pod skalnými stenami a miesta s výraznou zmenou sklonu. Uvoľnenie lavíny je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, ojedinele je možný aj výskyt spontánnych lavín.

Snehová pokrývka

Počas pondelka a najmä utorka pripadlo v danej oblasti 20 - 40 cm nového, prachového snehu. Ten je však už počas stredy previevaný na záveterné, prevažne severné svahy. Tu je ukladaný do rôzne tvrdých snehových dosiek, ktoré sú pri zaťažení náchylné na vznik lavíny. V priebehu dňa sa bude výrazne otepľovať, popoludní a večer vystúpi izoterma 0°C až nad 1600 m n.m. Sneh v nižších a stredných polohách zvlhne a bude sadať. V polohách do 1000 m n.m. sa nový sneh nachádza priamo na podklade, bez starého snehu.

Tendencia

Zotrvalá

Zostavil: Filip Kyzek


Stupeň nebezpečenstva

hranica lesa
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
Hranica lesa
Nový sneh


Pozor na čerstvý, vetrom previaty sneh

Vo Veľkej Fatre, Nízkych Tatrách a východnej časti Tatier trvá MIERNE lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň. Hlavným problémom sa stáva vetrom previaty sneh, čiže vznikajúce snehové dosky najmä na severných orientáciách. Uvoľnenie lavíny na strmých svahoch je možné najmä pri väčšom dodatočnom zaťažení, výnimočne je možný aj zosuv spontánnych lavín na veľmi strmých, predovšetkým severných svahoch.

Snehová pokrývka

Počas posledného sneženia (pondelok / utorok) pripadlo v daných regiónoch 10 - 20 cm nového snehu. Počas stredy predpokladáme výrazný vzostup vetra a s tým spojený prenos snehu na záveterné, prevažne severné svahy. Previaty sneh bude ukladaný do kritických snehových dosiek, ktoré sú náchylné na uvoľnenie lavíny. Počas dňa sa bude výrazne otepľovať, izoterma 0°C vystúpi k večeru až nad 1600 m n.m. Sneh v nižších a stredných polohách bude vlhnúť a postupne sadať.

Tendencia

pri silnom vetre a postupnom oteplení bude stúpať