Lavíny.sk

Piatok 24.11.2023

Publikované 23 11 2023, 17:00


Stupeň nebezpečenstva

2000m
Lavínový problém
Previata doska
2000m


Pozor na vetrom previate snehové vankúše!

Vo vysokých polohách (nad 2000 m n.m.) Vysokých Tatier pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo (2. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice). Nebezpečenstvo predstavujú najmä záveterné strany hrebeňov, strmé až extrémne strmé žľaby (sklon nad 35°), kde silný západný vietor transportoval veľké množstvo snehu. Na týchto miestach sa nachádzajú snehové vankúše a dosky, ktorých stabilita sa ťažko odhaduje. Ich uvoľnenie je možné najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení (napr. pohyb na pešo, pád lyžiara a pod.). Môžu sa tu vyskytnúť aj stredne veľké lavíny. V nižších nadmorských výškach je snehová pokrývka stabilizovaná. Lavínové nebezpečenstvo stúpa s nadmorskou výškou.

Snehová pokrývka

Vo Vysokých a Západných Tatrách, sa od stredných polôh výška snehovej pokrývky pohybuje od 40 do 80 cm. Sneh je vplyvom vetra veľmi nerovnomerne rozmiestnený, na náveterných stranách je sfúkaný až na podklad, a na záveterných svahoch (prevažne východné orientácie) sa nachádzajú snehové vankúše a dosky nepreviazaného snehu. V nadmorských výškach pod 2000 m n. m. sa snehová pokrývka vplyvom striedania teplôt nad a pod bodom mrazu stabilizovala. Počas nasledujúcej noci a dňa je na horách očakávané sneženie (do 10cm) so silným severozápadným vetrom.

Tendencia

Počas piatka so snežením a vetrom mierne stúpajúca.


Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Previata doska


Pozor na vetrom previate snehové vankúše!

V Západných a Nízkych Tatrách a v Malej Fatre platí malé lavínové nebezpečenstvo (1. stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice). Nebezpečenstvo tu predstavujú záveterné strany hrebeňov (SV orientované) so strmými až extrémne strmými svahmi (nad 35°), kde silný vietor transportoval veľké množstvo snehu. Na týchto miestach sa nachádzajú snehové vankúše a dosky, ktorých stabilita sa ťažko odhaduje. Ich uvoľnenie je možné pri veľkom dodatočnom zaťažení (napr. pohyb na pešo, pád lyžiara a pod.). V týchto pohoriach je snehová pokrývka vo všeobecnosti dobre stabilizovaná.

Snehová pokrývka

Výška snehovej pokrývky sa v Malej Fatre pohybuje okolo 10 až 30 cm, v Nízkych Tatrách je do 70cm snehu, v Západných 40-80cm. Sneh je vplyvom vetra veľmi nerovnomerne rozmiestnený. Hrebene sú sfúkané do tvrdého podkladu. V nižších polohách pod 1300 m n.m. sa súvislá snehová pokrývka ešte nenachádza. Na náveterných stranách je sneh sfúkaný až na podklad, a na záveterných, východne orientovaných svahoch sa nachádzajú snehové vankúše a dosky nepreviazaného snehu. V nadmorských výškach pod 2000 m n. m. sa snehová pokrývka vplyvom striedania teplôt nad a pod bodom mrazu stabilizovala. Počas nasledujúcej noci a dňa je na horách očakávané sneženie (do 10cm) so silným severozápadným vetrom.

Tendencia

Počas piatka so snežením a vetrom mierne stúpajúca.