Lavíny.sk

Štvrtok 16.11.2023

Publikované 15 11 2023, 17:15


Stupeň nebezpečenstva

1800m
Lavínový problém
Previata doska
1800m
Previata doska
1800m


Pozor na vetrom previaty sneh uložený vo forme snehových vankúšov a dosiek!

Nový sneh je previevaný silným vetrom na vrstvy staršieho snehu, s ktorým nie je dostatočne zviazaný. Vytvárajú sa nebezpečné vankúše a dosky. Uvoľnenie lavín je možné najmä pri veľkom zaťažení a na strmých až veľmi strmých svahoch. Lavínové nebezpečenstvo s nadmorskou výškou stúpa. V polohách nad 1700 m je snehu viac a preto sa tu môžu vyskytnúť aj stredne veľké lavíny.

Snehová pokrývka

vz.4: ochladenie po teple / oteplenie po zime ???

Počas posledného sneženia pripadlo na horách 10 - 25 cm. Celkovo výška dosahuje miestami aj 50 cm. Keďže je iba začiatok sezóny, v snehovej pokrývke sa nachádzajú zväčša iba 2 vrstvy snehu, ktoré ale medzi sebou nie sú dobre previazané. Teploty klesajú a preto bude sneh postupne pribúdať aj nižších polohách.

Tendencia

Neočakávame nový snehu, preto sa lavínové nebezpečenstvo nebude meniť.


Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Previata doska


Pozor na vetrom previaty sneh (dosky a vankúše)

Malé množstvo nového sneh je previevaný silným vetrom na vrstvy staršieho snehu. Vytvárajú sa nebezpečné vankúše a dosky. Uvoľnenie lavín je možné najmä pri veľkom zaťažení a na strmých až veľmi strmých svahoch. Lavínové nebezpečenstvo s nadmorskou výškou stúpa. Na ojedinelých miestach sa môžu vyskytnú iba malé lavíny.

Snehová pokrývka

vz.4: ochladenie po teple / oteplenie po zime ???

Vzhľadom na celkovo malé množstvo snehu je snehová pokrývka stabilná.

Tendencia