Lavíny.sk

Sobota 20.04.2024

Publikované 19 04 2024, 17:00


Stupeň nebezpečenstva

1800m
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
1800m


Pozor na vetrom previate dosky uložené na tvrdom podklade na záveterných svahoch najvyšších polôh.

V Nízkych a Vysokých Tatrách platí nad 1800 m n.m mierne lavínové nebezpečenstvo. Hlavným lavínovým problémom je vetrom previaty sneh. Nebezpečné sú najmä JV,V a SV orientácie. Na záveterných stranách hrebeňov v úzkych žľaboch a pod skalnými stenami sa lokálne môžu nachádzať tvrdé vetrom ubité dosky, ktoré sú uložené na tvrdom podklade. Ich uvoľnenie je možné pri veľkom dodatočnom zaťažení na strmých svahoch. Hrozia najmä malé a stredné doskové lavíny, ktoré prestavujú nebezpečenstvo v kombinácií s terénnymi pascami. Samovoľné lavíny sa nepredpokladajú.

Snehová pokrývka

Povrch snehovej pokrývky je na mnohých miestach tvrdý až ľadový. Za poslednú periódu sneženia pripadlo najviac nového prevažne prachového snehu v Nízkych a Vysokých Tatrách. Miestami do 15 cm. Ten je však vplyvom silného vetra veľmi nerovnomerne rozložený. Náveterné strany pohorí sú tvrdé a ľadové, na záveterných stranách najvyšších polôh (JV, J,JV a SV) sa nachádzajú dosky vetrom ubitého snehu. Tam kde padal sneh bez pôsobenia vetra sa nachádza voľný prachový sneh. Najviac snehu sa nachádza v severovýchodných až východných orientáciách. Súvislá snehová pokrývka sa nachádza nad 1600 m n.m.

Tendencia

S vetrom a snežením stúpajúca.


Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Vetrom previaty sneh


Vo Východnej časti Nízkych a Západných Tatrách platí malé lavínové nebezpečenstvo. Hlavným lavínovým problémom je vetrom previaty sneh. Nebezpečné sú najmä JV,V a SV orientácie. Na záveterných stranách hrebeňov v úzkych žľaboch a pod skalnými stenami sa lokálne môžu nachádzať tvrdé vetrom ubité dosky, ktoré sú uložené na tvrdom podklade. Ich uvoľnenie je možné pri veľkom dodatočnom zaťažení na veľmi strmých svahoch. Hrozia najmä malé doskové lavíny, ktoré prestavujú nebezpečenstvo v kombinácií s terénnymi pascami. Samovoľné lavíny sa nepredpokladajú.

Snehová pokrývka

Povrch snehovej pokrývky je na mnohých miestach tvrdý až ľadový. Za poslednú periódu sneženiu pripadlo v najvyšších polohách do 5 cm nového sneh. Ten je však vplyvom silného vetra veľmi nerovnomerne rozložený. Náveterné strany pohorí sú tvrdé a ľadové, na záveterných stranách najvyšších polôh (JV, J,JV a V) sa nachádzajú dosky vetrom ubitého snehu. Najviac snehu sa nachádza v severovýchodných až východných orientáciách. Súvislá snehová pokrývka sa nachádza nad 1600 m n.m.

Tendencia

S vetrom a snežením stúpajúca.

Zostavil : Pavel Beťko