Lavíny.sk

Piatok 15.03.2024

Publikované 14 03 2024, 17:00

AM

Stupeň nebezpečenstva

2000m
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
2000m

PM

Stupeň nebezpečenstva

2000m
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
2000m
Mokrý sneh

Pozor na vetrom previaty sneh v najvyšších polohách a od poludnia na mokrý sneh v stredných polohách!

Počasie počas piatka bude ovplyvňovať rozpadávajúci sa teplý front. To prinesie ešte jasnú noc a počas dňa postupné pribúdanie oblačnosti. Vo Vysokých Tatrách pretrváva v najvyšších polohách (nad 2000 m n.m.) druhý stupeň lavínového nebezpečenstva - mierne. Hlavný lavínový problém bude v najvyšších polohách vetrom previaty sneh. Vplyvom stredajšej zmeny prúdenia na severozápadné sa zmenila aj expozícia najnebezpečnejších miest na J, JV a V. V žľaboch najvyšších polôh s veľkým sklonom, situovaných na záveterných stranách hrebeňov tak stále je možné nájsť vetrom naviate dosky a vankúše nestabilného snehu, ktoré bude možné uvoľniť predovšetkým veľkým dodatočným zaťažením. Postupné otepľovanie spôsobí, že od poludnia sa ako druhý hlavný lavínový problém pridá aj mokrý sneh, a to predovšetkým na J,JV a JZ a Z orientáciách. Objaviť sa môžu lavíny z mokrého snehu, prípadne základové lavíny z mokrého snehu, a to najmä na svahoch s viditeľnými nátržami.

Snehová pokrývka

Teplé februárové počasie spôsobilo, že snehová pokrývka v nižších polohách absentuje. Nad ňou sa v stredných polohách nachádza firnová snehová pokrývka. Stredajšie ochladenie spôsobilo, že stará premočená firnová snehová pokrývka stvrdla, na povrchu sa vytvorila silná vrstva miestami až ľadová vrstva zmrznutého firnu. V najvyšších polohách bol sneh z poslednej periódy sneženia previevaný na záveterné strany pohorí, žľabov a hrebeňov, kde sa uložil v nestabilných doskách a vankúšoch menších rozmerov. Väzba medzi starou stvrdnutou vrstvou firnu a novou vrstvou vetrom premiestneného snehu je slabá. Postupné otepľovanie v priebehu dňa spôsobí , že v priebehu dňa snehová pokrývka v stredných polohách postupne oťažie . Počasie posledných týždňov spôsobilo, že na viacerých miestach sa vytvorili nátrže, ktoré na mnohých miestach vyvolali základové lavíny. Táto situácia môže nastať aj v najbližších dňoch.

Tendencia

AM

Stupeň nebezpečenstva


PM

Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Mokrý sneh

Od poludnia pozor na morký sneh na J orientáciách.

Počasie počas piatka bude ovplyvňovať rozpadávajúci sa teplý front. To prinesie ešte jasnú noc a počas dňa postupné pribúdanie oblačnosti. V Západných Tatrách a západnej časti Nízkych Tatier platí od poludnia druhý stupeň lavínového nebezpečenstva - mierne. Dopoludnia bude sneh ešte zmrznutý z ochladenia vplyvom jasnej noci, preto dopoludnia bude platiť malé lavínové nebezpečenstvo (1. stupeň). V priebehu dňa bude sneh postupne vlhnúť a oťažie, a to predovšetkým na J,JV a JZ a Z orientáciách. Objaviť sa môžu lavíny z mokrého snehu, prípadne základové lavíny z mokrého snehu, a to najmä na svahoch s viditeľnými nátržami.

Snehová pokrývka

Teplé februárové počasie spôsobilo, že snehová pokrývka v nižších polohách absentuje. Nad ňou sa v stredných polohách nachádza firnová snehová pokrývka. Stredajšie ochladenie spôsobilo, že stará premočená firnová snehová pokrývka stvrdla, na povrchu sa vytvorila silná vrstva zmrznutého firnu. Postupné otepľovanie v priebehu dňa spôsobí , že v priebehu dňa snehová pokrývka predovšetkým na J orientovaných svahoch postupne oťažie . Počasie posledných týždňov spôsobilo, že na viacerých miestach sa vytvorili nátrže, ktoré na mnohých miestach vyvolali základové lavíny. Táto situácia môže nastať aj v najbližších dňoch.

Tendencia

AM

Stupeň nebezpečenstva


PM

Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Mokrý sneh

Pozor na mokrý sneh vo významných lavínových dráhach.

Počasie počas piatka bude ovplyvňovať rozpadávajúci sa teplý front. To prinesie ešte jasnú noc a počas dňa postupné pribúdanie oblačnosti. Vo Fatrách a východnej časti Nízkych Tatier pretrváva prvý stupeň lavínového nebezpečenstva - malé. dopoludnia bude snehová pokrývka ešte ztuhnutá z jasnej chladnej noci, no postupné otepľovanie spôsobí, že od poludnia bude hlavný lavínový problém mokrý sneh, a to predovšetkým na J,JV a JZ a Z orientáciách. Objaviť sa môžu lavíny z mokrého snehu, prípadne základové lavíny z mokrého snehu, a to najmä na svahoch s viditeľnými nátržami. Nebezpečné budú veľmi strmé žľaby s väčšou výškou snehovej pokrývky, prípadne významné lavínové dráhy.

Snehová pokrývka

Teplé februárové počasie spôsobilo, že snehová pokrývka v nižších polohách absentuje. Vo Fatrách a východnej časti Nízkych Tatier sa snehová pokrývka nachádza už len v najvyššie situovaných miestach, prípadne v zatienených S orientovaných žľaboch. Stredajšie ochladenie spôsobilo, že stará premočená firnová snehová pokrývka stvrdla, na povrchu sa vytvorila silná vrstva zmrznutého firnu. Postupné otepľovanie v priebehu dňa spôsobí , že v priebehu dňa snehová pokrývka predovšetkým na J orientovaných svahoch postupne oťažie. Počasie posledných týždňov spôsobilo, že na viacerých miestach sa vytvorili nátrže, ktoré na mnohých miestach vyvolali základové lavíny. Táto situácia môže nastať aj v najbližších dňoch.

Tendencia



Zostavil: Martin Buliak