Lavíny.sk

Utorok 05.03.2024

Publikované 04 03 2024, 17:10


Stupeň nebezpečenstva

1600m
Lavínový problém
Mokrý sneh
1600m
Kĺzavý sneh
1600m
Vetrom previaty sneh
1600m


Pozor na mokré a základové lavíny v stredných polohách. Vo vysokých polohách sa nachádzajú vetrom ubité dosky.

Vo Vysokých, Západných a Nízkych tatrách platí druh stupeň lavínového nebezpečenstva. V nižších a stredných polohách je hlavným lavínovým problémom mokrý sneh. Tu sa môže vyskytovať mechanicky, ale aj spontánne uvoľnené lavíny. Pričom nebezpečné sú všetky orientácie. Na strmých prevažne trávnatých svahoch je možný výskyt veľkých základových lavín, ktoré môžu zasiahnuť údolné cesty. V polohách nad 1600 m n.m. sa lokálne nachádzajú vetrom ubité dosky a vankúše, ktorých uvoľnenie je možné pri veľkom dodatočnom zaťažení. Obzvlášť na strmých svahoch severných orientácií.

Snehová pokrývka

Snehová pokrývka je veľmi rôznorodá. V najvyšších polohách je sneh sfúkaný na záveterné strany hrebeňov, kde je ukladaný do dosiek a vankúšov. Nad 1800 m n.m je povrch vplyvom mínusových teplôt veľmi tvrdý a nosný. V nižších a stredných polohách je sneh premočený v celom profile a prebára sa až na tvrdý podklad. V priebehu utorka v najvyšších polohách tatier pripadne od 5 do 15 cm prevažne mokrého snehu. Súvislá snehová pokrývka sa nachádza od 1200 m n.m.

Tendencia

Počas dňa s oteplením a zrážkami stúpajúca

Zostavil: Pavel Beťko


Stupeň nebezpečenstva

1200m
Lavínový problém
Mokrý sneh
1200m
Kĺzavý sneh
1200m


Pozor na mokré a základové lavíny na strmých prevažne trávnatých svahoch.

Vo Fatrách a východnej časti Nízkych Tatier pretrváva nad hranicou 1200 m n.m. MIERNE lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň. Hlavným lavínovým problémom je mokrý sneh pričom nebezpečné sú všetky orientácie. Uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení najmä na strmých svahoch. Avšak v priebehu celého dňa sa očakávajú aj spontánne základové lavíny najmä na slnkom nesvietených svahoch, ktoré môžu zasiahnuť údolné, alebo prístupové cesty.

Snehová pokrývka

V priebehu utorka sa pod hranicou 1500 m n.m. očakávajú dažďové zrážky. Snehová pokrývka sa tak premočí v celom profile a stratí svoju pevnosť. Hrebene a vrcholy hôr sú sfúkané do trávnatého podkladu. Výška snehovej pokrývky je veľmi lokálna a pohybuje sa od 20 do 100 cm. Súvislá snehová pokrývka sa nachádza od 1200 m n.m.

Tendencia

Počas dňa s oteplením a dažďom STÚPAJÚCA

Zostavil: Pavel Beťko