Lavíny.sk

Nedeľa 25.02.2024

Publikované 24 02 2024, 17:00

AM

Stupeň nebezpečenstva

1700m
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
1700m

PM

Stupeň nebezpečenstva

1700m
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
1700m
Mokrý sneh
1600m

V najvyšších polohách vetrom previaty sneh vo forme dosiek a vankúšov. Popoludní vplyvom oteplenia možnosť výskytu mokrých lavín.

Lavínová situácia je viazaná na izotermu 0°C. V najvyšších polohách Tatier, nad 1700m n.m., sa vplyvom silného vetra a sneženia z predošlých dní nachádzajú snehové dosky a vankúše so suchého snehu, ktoré lokálne ležia na tvrdom podklade. Orientované sú hlavne v severných sektoroch a ich uvoľnenie je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení v strmých svahoch. Nočným ochladením sneh v nižších a stredných polohách stvrdne a lavínové nebezpečenstvo bude závislé od popoludňajšieho oteplenia. Tvoriť sa môžu mokré lavíny na všetkých orientáciách.

Snehová pokrývka

Snehová pokrývka je vo všeobecnosti sadnutá a dobre spevnená. Výnimkou je nový sneh, ktorý za poslednú periódu napadol v najvyšších polohách Tatier. 15cm v Nízkych Tatrách a do 10cm v Západných a Vysokých Tatrách. Ten je ale veľmi nerovnomerne rozložený, prevažne v severných sektoroch. Oteplením v popoludňajších hodinách bude sneh vlhnúť a oťažievať, tvoriť sa môžu mokré lavíny v stredných polohách. V najnižších sa môžu veľmi lokálne vyskytovať základové lavíny a nátrže.

Tendencia

Oteplením stúpajúca.

AM

Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Mokrý sneh

PM

Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Mokrý sneh
Kĺzavý sneh

Mokré a základové lavíny najmä v popoludňajších hodinách.

Vo Fatrách je lavínová situácia silne viazaná na teplotu vzduchu. Dopoludnia bude sneh sadnutý a tvrdý, popoludní sa vplyvom oteplenia počíta s vlhnutím snehu a tvorbou mokrých, na trávnatých svahoch základových lavín na všetkých orientáciách.

Snehová pokrývka

Snehová pokrývka je vo Fatrách viazaná iba na hrebeňové partie. V lesoch je čiastočne nesúvislá. Vplyvom nočného ochladenia doobedu tvrdá a sadnutá, popoludní vlhká a mokrá.

Tendencia

Vplyvom oteplenia stúpajúca.