Lavíny.sk

Piatok 23.02.2024

Publikované 22 02 2024, 17:00


Stupeň nebezpečenstva

hranica lesa
Lavínový problém
Vetrom previaty sneh
Hranica lesa
Mokrý sneh
Hranica lesa


V najvyšších polohách vetrom previaty sneh, v stredných polohách dážď a mokrý sneh

V priebehu piatka bude počasie v horstvách Slovenska ovplyvňovať zvlnený studený front, ktorý prinesie na mnohých miestach dážď a silný vietor. Hranica sneženia bude až 1600 m n.m. Pre západné, Vysoké a západnú časť Nízkych Tatier platí mierne lavínové nebezpečenstvo - teda druhý stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Hlavným lavínovým problémom bude vetrom previaty sneh a to predovšetkým na SZ, SV a S a V orientáciách vyšších polôh. Na takýchto miestach sa budú nachádzať nestabilné dosky a vankúše vetrom naviateho snehu, ktoré nebudú dostatočne zviazané s tvrdou podkladovou vrstvou starého zmrznutého snehu. Uvoľnenie lavín bude možné predovšetkým na záveterných svahoch a žľaboch s veľkým sklonom. Na hrebeňoch najvyšších polôh silný štvrtkový vietor vytvoril mohutné preveje. Druhým lavínovým problémom od stredných polôh nižšie bude mokrý sneh, ktorý vplyvom oteplenia oťažie. Najnebezpečnejšie budú svahy s viditeľnými nátržami. Na týchto miestach sa môžu vyskytnúť v priebehu dňa aj samovoľné základové lavíny.

Snehová pokrývka

Snehová pokrývka je veľmi rôznorodá. V najnižších polohách sa už nenachádza súvislá snehová pokrývka, v nižších a stredných polohách bude vplyvom dažďa a oteplenia vlhká a postupne v priebehu dňa až premočená. Od stredných polôh vyššie silný vietor a snehové zrážky spôsobia, že na náveterných stranách pohorí bude povrch snehovej pokrývky tvrdý miestami až ľadový, na záveterných stranách najvyšších polôh sa budú nachádzať dosky a vankúše nestabilného snehu a na hrebeňoch preveje.

Tendencia

S predpokladaným vývojom počasia stúpajúca.

Zostavil : Martin Buliak


Stupeň nebezpečenstva


Lavínový problém
Mokrý sneh


Intenzívny dážď a teplé počasie budú premáčať snehovú pokrývku.

V priebehu piatka bude počasie v horstvách Slovenska ovplyvňovať zvlnený studený front, ktorý prinesie na mnohých miestach dážď. Hranica sneženia bude až 1600 m n.m. Pre Fatry a východnú časť Nízkych Tatier platí mierne lavínové nebezpečenstvo - teda druhý stupeň z 5-dielnej medzinárodnej stupnice. Hlavným lavínovým problémom bude mokrý sneh. Sneh bude vplyvom dažďa intenzívne premáčaný a oťažie. Najnebezpečnejšie budú svahy s viditeľnými nátržami. Na týchto miestach sa môžu vyskytnúť v priebehu dňa aj samovoľné základové lavíny z mokrého snehu.

Snehová pokrývka

V najnižších polohách už snehová pokrývka nie je súvislá. V stredných polohách bude vlhká, neskôr v priebehu dňa až premočená.

Tendencia

S očakávaným vývojom počasia stúpajúca.

Zostavil : Martin Buliak